Beurs21 mei '13 07:36Aangepast op 21 mei '13 09:38

Fors verlies voor Imtech in 2012

Auteur: BNR Webredactie

Imtech heeft voormalig bestuursvoorzitter René van der Bruggen, oud-financieel directeur Boudewijn Gerner en ex-bestuurders in Polen en Duitsland gevraagd om hun bonussen over de afgelopen jaren terug te storten.

Dat zei de huidige topman van de technisch dienstverlener, Gerard van de Aast, dinsdag bij de publicatie van de voorlopige resultaten over 2012.

De onderneming maakte eerder dit jaar bekend dat er bij projecten in Polen en Duitsland mogelijk sprake was van fraude. Het nog altijd lopende onderzoek naar de gang van zaken in beide landen leidde tot een afwaardering van in totaal 370 miljoen euro voor belasting. Door die post is Imtech vorig jaar in de rode cijfers beland. Het bedrijf rapporteerde een voorlopig nettoverlies van 226 miljoen euro. De cijfers over 2011 zijn aangepast vanwege de forse afwaardering. De aanvankelijk gepubliceerde winst van 150,4 miljoen euro over 2011 is bijgesteld tot 95,8 miljoen euro.

Extra bonus
Van der Bruggen kreeg een extra bonus in de vorm van aandelen die in april werden vrijgegeven. Een woordvoerder zei destijds dat het ging om stukken die in 2008 waren toegekend en na een gebruikelijke periode van 5 jaar konden worden verzilverd. De aandelen hadden toen een waarde van ongeveer 1,7 miljoen euro. De Vereniging van Effectenbezitters vond de bonus echter onaanvaardbaar gezien de ontwikkelingen rond Imtech en deed een moreel appel op de oud-topman. Van der Bruggen kreeg in 2010 en 2011 een jaarlijkse bonus van ongeveer een half miljoen euro. Gerner streek per jaar rond de 250.000 euro op.

Imtech verwacht begin juni zowel de definitieve cijfers over 2012 als het onderzoeksrapport te kunnen publiceren. Het bedrijf heeft de ministeries van justitie in Duitsland en Polen op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen in de afgelopen maanden, maar van rechtszaken is nog geen sprake.

Gerelateerde artikelen