Beurs11 aug '14 10:30

Opkomende markten verliezen terrein op ontwikkelde economieën

Auteur: BNR Webredactie

De economische groei van opkomende markten verzwakt in vergelijking met die van de ontwikkelde economieën. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's maandag in een rapport over de wereldwijde economische vooruitzichten.

De recente verhogingen van de rente door centrale banken als reactie op de hoge inflatie trekken volgens Moody's een wissel op de economische vooruitzichten van opkomende economieën. Daarbij is de verwachting dat de export naar China, de belangrijkste afzetmarkt voor veel landen, stagneert en voorlopig ook niet zal aantrekken. China kampt namelijk ook met een afzwakkende groei van de economie.

Wind mee
In tegenstelling tot de opkomende markten, hebben de ontwikkelde economieën de komende tijd wel de wind enigszins mee. Bedrijven durven volgens de kredietbeoordelaar weer meer te investeren. Met name in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk trekt de economie volgens Moody's sneller aan. De kredietbeoordelaar voorziet voor de VS een plus van 2 procent voor dit jaar en verwacht in 2015 een economische groei van 3 procent.

Met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk spreekt Moody's van een robuuste groei, die in contrast staat met de verwachte groei van slechts 1 procent voor de eurozone in 2014 en een plus van 1,5 procent een jaar later. Het herstel in de eurozone blijft broos, onder meer door de aanhoudende afbouw van schulden. De matige groei vergroot volgens het ratingbureau het gevaar van een blijvend lage inflatie in het eurogebied.

Gerelateerde artikelen