Beurs2 jan '13 13:10Aangepast op 2 jan '13 16:48

Rijkaards worden alleen maar rijker

Auteur: Melvin Captein

De honderd rijkste mensen ter wereld hebben weinig last van de crisis. In totaal groeide hun vermogen het afgelopen jaar met zo'n 182 miljard euro.

Warren Buffett
Warren Buffett

Dat blijkt uit de meest recente stand van de Bloomberg Billionaires Index.

De Nederlandse miljardairs spelen in die top 100 geen rol van betekenis, vertelt Paul van Riessen, adjunct-hoofdredacteur van de Quote. "In Nederland is Charlene de Carvalho-Heineken het rijkst. Ze heeft wel een goed jaar gehad. Haar aandelen Heineken zijn het afgelopen jaar gestegen van 32,20 naar 41,43 zijn gestegen."

's Werelds rijksten sloten 2012 af met een gezamenlijk vermogen van 1434 miljard euro. Slechts 16 van de allerrijksten zagen hun vermogen afgelopen jaar dalen. Volgens Van Riessen was Facebook-oprichter Mark Zuckerberg één van de grootste dalers. "Die heeft een dikke 3,8 miljard euro verloren."

Zara
De oprichter van het Spaanse kledingbedrijf Inditex, Amancio Ortega, ging er afgelopen jaar het meest op vooruit. Dankzij de sterke koersstijging van de aandelen van het moederbedrijf van Zara klom zijn vermogen met 16,8 miljard euro tot 43,4 miljard euro.

De Mexicaanse telecombaas Carlos Slim bleef de allerrijkste persoon. Het vermogen van de topman van América Móvil klom in 2012 met 21,6 procent tot ruim 56,6 miljard euro. Van Riessen: "Hij heeft het afgelopen jaar 10,1 miljard euro verdiend. Dat is een aardig plusje. De laatste dag van het jaar alleen al heeft hij 418 miljard euro binnengehaald."

Bill Gates volgt Slim met een vermogen van circa 47,5 miljard euro. De oprichter van Microsoft werd vorig jaar 5,3 miljard euro rijker, vooral doordat de aandelen van zijn softwarebedrijf goed presteerden.

Buffett
De Amerikaanse investeerder Warren Buffett moest zijn plaats in de top 3 afstaan aan Ortega en zakte naar plaats 4. Zijn vermogen groeide met ruim 3,8 miljard euro, hoewel hij in 2012 meer dan 22 miljoen aandelen in zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway weggaf aan goede doelen. Buffett heeft zich voorgenomen het grootste deel van zijn fortuin weg te geven en zette zich afgelopen jaar in voor hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen.

Volgens Van Riessen is Buffett serieus bezig met het delen van zijn vermogen: "Hij heeft een sloot aandelen van 1,3 miljard weggegeven aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Maar als je zoveel verdient duurt het natuurlijk even voor je je vermogen kwijt bent."

De Braziliaan Eike Batista was de grote verliezer onder de miljardairs. De eigenaar van grondstofinvesteerder EBX verloor ruim 7,5 miljard euro en eindigde het jaar met een vermogen van 9,4 miljard euro. Daarmee kwam hij op 31 december uit op de 75e plek van de ranglijst die financieel persbureau Bloomberg dagelijks ververst. Eind maart stond hij nog in de top 10.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen