Beurs31 dec '12 06:15

Vrouwenquotum en bankierseed: in 2013 wordt alles anders

Auteur: Thijs Baas

30 procent van de raden van bestuur en commissarissen moet vanaf morgen uit vrouwen bestaan. Als dat niet lukt, moet een bedrijf dit verantwoorden in het jaarverslag.

Het is één van de nieuwe wetten en regels die ingaan op 1 januari. Natuurlijk zijn daar allerlei kleine veranderingen bij, maar ook een paar grote lijnen die 2013 echt tot een ander jaar gaan maken.

Volgens Mirella Visser, directeur bij het Centre for Inclusive Leadership en schrijver van De Zijderoute naar de Top, wordt het nieuwe vrouwenquotum een enorme 'benoemingencarrousel'. "Op dit moment kun je ongeveer stellen dat zo'n beetje 3 procent van de bestuurders en 6 procent van de commissarissen vrouw zijn. Dus er moet een enorme inhaalslag komen."

Een aantal bedrijven zal er relatief snel aan kunnen voldoen, meent Visser. "Bij de beursgenoteerde bedrijven zit al ongeveer 19 procent vrouw in de raden van commissarissen, dus die moeten er nog maar één extra aan toevoegen. Maar andere bedrijven, met een omzet van 20 à 30 miljoen, moeten waarschijnlijk enorm op zoek gaan."

Bankierseed
Maar er verandert nog meer vanaf 1 januari. Zo moeten bestuurders en commissarissen in de financiële sector verplicht een bankierseed afleggen: een eed of belofte dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen uitoefenen en daarbij het belang van de klant centraal stellen.

En commissarissen opgelet, want voortaan mag u maar vijf commissariaten tegelijkertijd vervullen.

Verdachten
Ook krijgen verdachten die voor de strafrechter komen meer invloed op het procesdossier. De verdachte kan het openbaar ministerie vragen om informatie aan het procesdossier toe te voegen. Dat procesdossier is heel belangrijk voor zijn verdediging en het verloop van het onderzoek.

Politie op de schop
En de politie gaat volledig op de schop. De 25 politiekorpsen en het KLPD gaan op in de nationale politie. Er komen nu tien politieregio's, een landelijke eenheid en een ondersteunende dienst. De leiding ligt dan bij één korpschef.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen