Beurs5 jan '15 09:45

Een nieuw jaar: tijd voor vers geld in de schatkist

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse overheid veilt vandaag kortlopende staatsobligaties. Het is de bedoeling om met leningen van een half jaar en een jaar in totaal 2 tot 4 miljard euro op te halen. Wellicht wel tegen de laagste rente ooit.

Volgens Kim Liu, econoom bij ABN Amro, kan Nederland hiervan profiteren. "Met name onder aanvoering van inspanningen van de ECB zijn rentes op een diepterecord beland. Met name korte rentes. Die liggen nog verder negatief dan de langer lopende rentes. Daar trok de overheid profijt van."

Diepterecords
De nieuwe hoogte van de rente wordt later deze ochtend bekend. "De resultaten worden vlak voor de lunch bekend", aldus Liu. "Alleen als je kijkt naar de rente van beide programma's - de rentes bestaan inmiddels al - dan zie je dat je met enige zekerheid kan zeggen dat het diepterecords worden. Bijvoorbeeld voor het kortste programma. Dat is een drie maandenlening. Daar zal waarschijnlijk een rente behaald worden van -14 basispunten: -0,14 procent."

Lage transactiekosten
Voor de leek: dat wil zoveel zeggen als 'wilt u op mijn geld passen, ik betaal u er voor'. Liu beaamt: "Als investeerder leg je er inderdaad op toe. Dat klopt. Er is genoeg animo voor."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen