Derivatenhandel: Corporaties namen onverantwoorde risico's
Woningcorporaties hebben in het verleden onverantwoorde risico's genomen door te speculeren met derivaten en daarbij uit te gaan van een stijgende rente.
Maar dat pakte even anders uit: ook tegen de verwachting van de meeste economen daalde de rente juist fors. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft vindt dat corporatietoezichthouder CFV zelf daarbij ook bepaald niet vrijuit gaat.
Directeur Jan van der Moolen van de toezichthouder zegt vandaag in het Algemeen Dagblad dat de corporaties al in 2003 werden gewaarschuwd voor de gevaren die speculatie met derivaten met zich meebrengt. Hij houdt vol dat hij destijds aandrong op scherpere regels, maar dat het politiek Den Haag was dat bezweek onder de druk van de corporaties.
Bijstorten
En dat gaat er bij Boelhouwer niet in. "In 2008 en 2009 was al bekend
dat een aantal corporaties geld moest bijstorten omdat de rente aan het dalen
was. Dan verwacht je dat een toezichthouder wat strakker controleert als die
dat weet. Dat vind ik eigenlijk wel een brevet van onvermogen."
"Hij is een zelfstandig orgaan, dus hij kan zelf ook het toezicht strakker organiseren. Bovendien heeft hij al impliciet aangegeven dat het toezicht niet goed gebeurd is."
Vestia
Het tij zat dus behoorlijk tegen, maar dat pleit volgens Boelhouwer niemand
vrij. "Bij Vestia was het bekend dat de rente op de portefeuille extreem
laag. Je kon weten dat daar wat bijzonders aan de hand en dat had voor het
centraal fonds, voor het waarborgfonds, voor de accountant alle reden kunnen
zijn om die derivatenportefeuille goed te bekijken."
Blijft over de vraag wie er uiteindelijk aansprakelijk wordt gesteld voor het echec. En dat is nog niet zo eenvoudig. "Op zich is het prima dat corporaties derivaten hebben. Je hebt te maken met grote leningen in de toekomst en daar kun je de risico's van afdekken. Als je die producten op een goede manier inzet, is dat alleen maar verstandig."