Beurs9 apr '15 17:17Aangepast op 9 apr '15 18:18

ING boos op Asscher om kritiek ontslaan uitzendkrachten

Auteur: BNR Webredactie

ING is boos op minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Volgens de minister houdt ING zich namelijk niet aan het Sociaal Akkoord. ING zou er nog snel honderden uitzendkrachten uitwerken, voordat op 1 juli de nieuwe ontslagregels ingaan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Aanleiding voor de kritiek van Asscher is artikel in de Volkskrant vandaag. De krant wist de hand te leggen op interne mails en notities van de bank waaruit blijkt dat ING vanwege de nieuwe wet werk en zekerheid (WWZ) uitzendkrachten die volgens die wet recht zouden krijgen op een vast contract, voortijdig ontslaat.

Het verhaal van de Volkskrant klopt gedeeltelijk, zegt Gusta Timmermans die bij ING verantwoordelijk is voor al het vast en tijdelijk personeel. Volgens haar maken de ontslagen deel uit van een grootscheepse reorganisatie die eerder al was aangekondigd, waarbij 1.700 vaste werknemers en 1.000 flexwerknemers hun baan verliezen.

 

Dat blijkt ook wel uit een van de memo's in handen van de Volkskrant, waarin staat: "Het nieuwe beleid is vastgesteld naar aanleiding van de wijzigingen in de Wet Werk en Zekerheid." Dat nieuwe beleid houdt in dat uitzendkrachten die al 3,5 jaar bij de bank werkten en nu recht zouden hebben op een vast contract, alsnog worden ontslagen.

En ja, dan kan het ook gebeuren dat zij hun functie terug zien komen op een vacaturewebsite, erkent Timmermans. "In arbeidsmarkt is er vraag en aanbod. Als dat betekent dat wij nog tijdelijk werk hebben, kan het een enkele keer voorkomen dat we daar een nieuwe uitzendkracht voor inzetten."

Bij ING werken zevenduizend flexkrachten, een kwart van het personeel.

Stuitend
Maar ook minister Asscher is boos. Hij noemt het handelen van ING in een reactie op BNR 'stuitend'. "Ik vind het stuitend dat je als bedrijf blijkbaar denkt dat je kunt uitleggen dat de top 28 procent omhoog gaat, tonnen extra salaris krijgt, maar de uitzendkracht, daar wordt op beknibbeld. Ik vind dat niet uit te leggen aan medewerkers, aan klanten en de rest van Nederland."

Critici van de nieuwe wet hadden vooraf al gewaarschuwd dat de wwz de positie van flexwerkers juist zou kunnen verzwakken in plaats van versterken. Maar daar wil Asscher niet in meegaan. Natuurlijk, zegt hij, er zullen altijd werkgevers zijn die zich niet aan de wet willen houden of 'de kantjes er vanaf zullen lopen'. Maar:

 


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen