Beurs20 mrt '15 12:45Aangepast op 20 mrt '15 14:56

ABN-topman Gerrit Zalm snapt ophef niet: dit vind ik redelijk

Auteur: Pieter van den Akker

De directie van ABN Amro gaat niet meer maar minder verdienen. Dat zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van de bank tegen BNR. Zalm reageert op het nieuws dat ABN haar bestuurders een ton salarisverhoging geeft. Zalm snapt de ontstane ophef hierover niet goed: "Ik vind het redelijk."

“Omdat de top van ABN Amro destijds is aangenomen met een vast salaris plus 50 procent variabele beloning", antwoordt hij op de vraag waarom de ABN-directie honderdduizend euro extra tegemoet kan zien. "Dat was destijds nog ‘gebeurd’ door minister Bos. Toen waren we al genationaliseerd. Er is een wet gekomen die gezegd heeft dat staatsgesteunde ondernemingen helemaal niet variabel mogen belonen. En in de wet staat dat je wel als gedeeltelijke compensatie het vaste salaris met 20 procent mag verhogen. Daar zijn we binnengebleven. Het is 16,67 procent geworden en dat staat nu in het jaarverslag."

Hij gaat verder: "Daar is ophef over maar het is iets dat de Kamer heeft geaccepteerd, gesteund heeft. Het is een wet die tot stand gekomen is en daar bewegen ons keurig binnen.”

Not amused
Geconfronteerd met de kritiek van vakbond De Unie dat ABN sprinkhanengedrag vertoont, reageert Zalm: “Kijk, we hebben ook voor het CAO-personeel variabele beloning: gemiddeld 9 procent. Als we zouden zeggen dat we dat afschaffen en er niks tegenover stellen, dan zou de vakbond niet amused zijn. Dan moet je toch ook enige compensatie bieden in het vaste salaris, als je dat al zou willen. Daar heeft de wet ook in voorzien."
 

Compensatie
Het beeld dat blijft hangen bij het grote publiek is dat de top er geld bij krijgt terwijl er mensen uit moeten en kantoren worden gesloten. Of Zalm zich kan voorstellen dat het slecht valt? “De top is 50 procent van z’n salaris kwijtgeraakt aan variabele beloning en er komt 16,67 procent voor terug. Dus maar een derde van het verlies is gecompenseerd. Dat vind ik redelijk."

De topman wees er verder op dat de salarisverhoging al in 2012 kon worden ingevoerd, maar dat de bestuurders er tot 2014 vanaf hebben gezien. "We hebben het twee jaar laten zitten, maar nu vond de raad van commissarissen het genoeg.''

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt in een reactie op BNR de salarisverhoging af te keuren. “Ik vind het gezien de huidige problemen die nog steeds bij ABN Amro spelen echt ongepast. Er is een grote fraudezaak in Dubai opgetreden, er zijn nog steeds problemen met verkochte derivaten die niet opgelost zijn en dan past dit niet.”

Omtzigt: “ABN Amro wil zelf heel graag naar de beurs. Ik verwacht een zeer indringend gesprek van de minister van Financiën."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen