Beurs8 nov '13 10:59

'HEMA-diensten verdienen navolging'

Auteur: BNR Webredactie

Het is een goede ontwikkeling dat de HEMA een zorgverzekering en een notarissendienst aanbiedt. Dat zouden meer winkels moeten doen, zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op BNR.

"Ik vind het mooi dat er heel veel concurrentie is in die zorgverzekeringsmarkt", zegt ACM-topman Fonteijn.

Meer dan bij de vorige toezichthouders moet de consument centraal staan. Over de toenemende concurrentie in de zorgmarkt voegt Fonteijn toe: "Het is natuurlijk mooi dat er gestreden wordt om lage premies; ik denk wel dat je moet blijven kijken of de diensten, de uitbetalingen en de kwaliteit dan ook op niveau blijven."

Ziekenhuizen
Kwaliteit vindt de topman ook van groot belang bij de ziekenhuizen. Hij denkt dat deze kan worden vergroot door specialisatie onder ziekenhuizen, die gepaard kan gaan met schaalvergroting. "Als dat betekent dat de chirurg veel meer van dezelfde soort operaties doet en ze dus beter en geroutineerder doet, dan is het antwoord: ja. Tegelijkertijd zijn er eenvoudigere dingen die in kleinere ziekenhuizen zouden kunnen gebeuren."

De ACM komt voort uit de fusie eerder dit jaar van drie waakhonden. De organisatie waakt niet alleen over eerlijke concurrentie in de sectoren van verzekeringen, banken en ziekenhuizen, maar ook van bijvoorbeeld telecom.

Kartelonderzoek telecom
Over twee à drie weken verschijnen de resultaten van het onderzoek naar mogelijke kartelvorming in de telecomsector, zegt Fonteijn. Het onderzoek spitst zich toe op beschuldigingen over verboden afspraken tussen telecomaanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile.

Fonteijn erkent dat het lang heeft geduurd. "Dat heeft echt met zorgvuldigheid te maken en zeker weten dat we de onderste steen boven hebben."

Volgens de topman was het bijvoorbeeld lastig om bewijzen te vinden. "Hoe bewijs je bijvoorbeeld dat men het effect bereikt heeft, dat het gebeurde terwijl het niet op papier stond. Hoe krijg je daar je vinger achter? Dat zijn echt gecompliceerde vragen."

Fonteijn wil op de presentatie van de resultaten nog niet vooruitlopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen