Beurs3 okt '13 18:29

Minimumloon voor flexwerkers

Auteur: BNR Webredactie

Flexwerkers met een opdrachtovereenkomst, zoals veel postbodes en krantenbezorgers, krijgen recht op het wettelijk minimumloon. De Tweede Kamer steunt waarschijnlijk in ruime meerderheid een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Het gaat om mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben, maar werken op basis van een opdrachtovereenkomst. Zij hebben in beginsel wel recht op het minimumloon, maar er bestaan nu nog allerlei mogelijkheden dat te omzeilen.

Onder meer D66 toont nog wat aarzelingen omdat deze partij vreest dat het wetsvoorstel voor problemen zorgt voor mensen die als vriendendienst tegen een kleine betaling klusjes in huis doen en dergelijke. Maar het lijkt erop dat Asscher die vrees heeft weggenomen.

De brancheorganisatie DDMA had eerder deze week kritiek. Ze denkt dat oudere bezorgers van krantjes en folders door het wetsvoorstel te duur worden en hun bijbaantje verliezen.

Schijnconstructies
De PvdA is wel blij met het wetsvoorstel. "Schijnconstructies zijn zeer onwenselijk. Het is positief dat het kabinet actie onderneemt om de mogelijkheden hiertoe te beperken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen