Beurs27 feb '12 13:15Aangepast op 27 feb '12 13:31

Roemenen dreigen terug te bijten

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland heeft het bijna verbruid bij de Roemenen. Daardoor staat een samenwerking tussen de Rotterdamse en een Roemeense haven op losse schroeven.

Nederland blokkeert de Roemeense toetreding tot Schengen, en dan is er ook nog de Oost-Europeanenkliklijn van de PVV, waarschuwt uitvoerend directeur Richard Reese van de Nederlands-Roemeense Kamer van Koophandel.

Goodwill
Volgens Reese kost dit alles veel goodwill. "We merken dat er minder openheid is." Werd Nederlanders de afgelopen 20 jaar regelmatig door Roemenië om advies gevraagd over zaken als transport, logistiek en landbouw, de laatste vijf maanden gebeurt dit volgens de directeur veel minder vaak.

Deze houding bespeurt hij ook in de onderhandelingen over de samenwerking tussen de havens. "We zien dat wat in volle vaart vooruit ging, op dit moment een stukje langzamer gaat. We zien dat mensen op ministerieel niveau niet per se de deur volledig open hebben staan voor meer gesprekken en concretere samenwerking enzovoort."

Bovendien voert Roemenië volgens Reese vaker gesprekken met andere havenbedrijven dan Rotterdam. Met de beoogde samenwerking is 2 miljard euro per jaar gemoeid.

Schengen
Reese ziet een verband met het feit dat Nederland de toetreding van Roemenië tot Schengen blokkeert. "Men begrijpt het niet, want Roemenië is er klaar voor. Ze hebben voldaan aan alle eisen om Schengen binnen te komen."

Wat Reese betreft moet Roemenië gewoon de Schengen-zone in en moet premier Rutte afstand nemen van de Oost-Europeanensite van de PVV. "We hebben het idee dat Nederland op dit moment met vuur speelt."

Gerelateerde artikelen