Beurs28 jun '13 09:00Aangepast op 28 jun '13 10:52

Commissie Wijffels: verkoop staatsbanken zo snel mogelijk

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën komt na het zomerreces met toekomstplannen voor de genationaliseerde financiële instellingen ABN Amro, ASR en SNS Reaal. Ook reageert het kabinet dan op het vandaag gepubliceerde rapport van de commissie-Wijffels over de Nederlandse bankensector.

De commissie Wijffels stelt voor om staatsbanken te verkopen zodra het kan. Op die manier wordt de concurrentie in het Nederlandse bankenland vergroot.

Dijsselbloem wil de Kamer na de zomer één integraal pakket geven met daarin zijn visie op de Nederlandse bankensector.

Staatssteun
De commissie-Wijffels onderzocht op verzoek van het ministerie van Financiën hoe banken dienstbaarder en stabieler kunnen worden. “De commissie concludeerde dat de concurrentie moet worden vergroot in bankenland. ABN Amro en SNS zijn in staatshanden gekomen, ING heeft dikke staatssteun en van de grote vier krijgt alleen Rabobank geen staatssteun. Dat heeft de onderlinge concurrentie morsdood gemaakt. Dus zodra het kan, of zoals de commissie het omschrijft 'zodra de omstandigheden het toelaten', moeten de staatsbanken van de hand worden gedaan", zegt verslaggever Jeroen Stans vanuit Den Haag waar het rapport vanochtend is gepresenteerd.

Stans benadrukt dat het niet gaat 'over het ongewenste tafelzilver waar Wientjes het gisteren over had'.

Klantvriendelijk
De commissie-Wijffels wil dat er wordt gestimuleerd dat meer buitenlandse banken hun intrede doen op de Nederlandse markt. Ook zouden financiële producten als hypotheken en individueel pensioensparen makkelijker met elkaar te vergelijken moeten zijn. Dat kan met de invoering van standaardversies van deze ingewikkelde producten.

In de ogen van de commissie zijn banken te veel transactiegericht geweest. De dienstverlening werd hierdoor ondoorzichtig en voor klanten was het vaak niet duidelijk wat een product precies inhield. De consument kreeg daardoor soms veel onnodige of verborgen kosten voor zijn kiezen.

Banken worden namelijk gezien als 'niet erg klantvriendelijk', vervolgt onze verslaggever. "Of het nu gaat om consumenten of het midden- en kleinbedrijf - denk aan het verschaffen van kredieten - het moet echt anders. Daar gaat dit rapport nu over."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen