Beurs27 mei '15 10:43

Tegenvallende winst en hogere omzet voor Ahold

Auteur: BNR Webredactie

De operationele marges van Ahold stonden in het eerste kwartaal van 2015 onder druk. De omzet steeg met net geen 15 procent naar 11,3 miljard euro, maar dat kwam voornamelijk door de sterke dollar. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers

Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten en exclusief de verkoop van benzine kwam de omzetstijging uit op 3,1 procent. De nettowinst verviervoudigde: van 50 miljoen euro een jaar eerder naar 213 miljoen. Dat verschil komt onder meer doordat Ahold vorig jaar geld opzij had gezet wegens een massaclaim. Het onderliggend bedrijfsresultaat daalde licht tot 390 miljoen euro.

Ahold-topman Dick Boer zegt desondanks tevreden te zijn. "We hebben toch wel heel grote stappen in omzet gemaakt die we de laatste kwartalen niet hebben gezien." Dat de operationele marge is gedaald, wijdt Boer onder andere aan de lage rentestand. Promotionele acties hebben de marges verder onder druk gezet.

"Maar ze hebben de omzet ook doen stijgen", zegt Boer. "Online investeren we fors. Zowel in de Verenigde Staten als Nederland met Bol.com en AH.nl is de groei van online sterk."

 

Onlangs kondigde Ahold aan een fusie met de Belgische branchegenoot Delhaize te onderzoeken, maar daarover wil Boer niets kwijt. Wel laat hij weten dat de onderhandelingen geen invloed hebben op de bestaande groeiplannen van Albert Heijn in België.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen