Beurs11 jun '12 06:40Aangepast op 11 jun '12 08:33

Schuldencrisis raakt Europese luchtvaart hard

Auteur: Harmen Simon Teunis

Europese luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar bijna twee keer zo veel verlies lijden dan eerder verwacht, door de schuldencrisis in Europa. Dat heeft de internationale luchtvaartkoepel IATA vandaag bekendgemaakt bij zijn jaarlijkse vergadering in Beijing.

Tekst: Annette van Soest

De IATA, die zo’n 240 luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld vertegenwoordigt, ging er afgelopen maart nog van uit dat Europese vliegmaatschappijen 600 miljoen dollar verlies zouden lijden in 2012. Inmiddels verwacht de organisatie een verlies van 1,1 miljard dollar.

Voor de wereldwijde luchtvaartindustrie gaat de koepel nog steeds uit van een winst van 3 miljard dollar, vergeleken met bijna 8 miljard dollar vorig jaar. In vergelijking met Europa gaat het in Noord- en Latijns-Amerika stukken beter. Voor die regio zijn de verwachtingen zelfs verhoogd.

Bezuinigingen
De drie grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa, Lufthansa, Air France-KLM en IAG (moedermaatschappij van British Airways en Iberia), hebben vanwege het slechte economische tij bezuinigingen aangekondigd na verliezen in het eerste kwartaal.

In de financiële scenario’s heeft de IATA rekening gehouden met een verheviging van de Europese schuldencrisis. Maar mocht er een bredere Europese bankencrisis ontstaan, dan zullen de winsten die de luchtvaartsector elders in de wereld nog behaalt, worden weggevaagd.

Geen cash cow
De luchtvaartkoepel doet daarom een oproep aan regeringen wereldwijd om de sector te ondersteunen. Zo wordt er gepleit voor een soepel belastingregime. “Luchtvaart moet door overheden worden gezien als een bron van inkomsten, maar niet als een cash cow”, aldus IATA-CEO Tony Tyler. Hij wijst ook op het gevaar van strenge regelgeving, zoals de compensatie van reizigers bij vertragingen. "Er zijn economen die hebben berekend dat de luchtvaart jaarlijks met zo'n vijf procent zal groeien tot 2030. Tyler zegt met gevoel voor drama dat als die groei maar een procentpunt lager uitvalt, de wereldeconomie 14 miljoen banen verliest. Ze zetten er druk achter", zegt BNR-verslaggever Annette van Soest die aanwezig was in Beijing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen