Verzekeraars misleiden poliseigenaren
De affaire rond de woekerpolissen wordt steeds minder fraai. Poliseigenaren die dachten 100.000 euro te ontvangen, kunnen hun knip al na 56.000 euro sluiten. Verzekeraars gebruiken misleidende berekeningen in hun offertes om het rendement te bepalen van een polis.
Dat stelt de Vereniging Woekerpolis.nl dat de offertes van verzekeraars heeft onderzocht in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. De schade loopt volgens de onderzoekers in de meeste gevallen op tot zo'n 44 procent van het in het vooruitzicht gestelde bedrag. De totale schade loopt in de tientallen miljarden.
Eindbedrag veel lager
“Wij hebben ontdekt dat verzekeraars werken met twee soorten gemiddelden: naar het verleden doen ze dat met het meetkundig gemiddelde en naar de toekomst met het rekenkundig gemiddelde en beide gemiddelden geven verschillende uitkomsten. De uitkomst is de meest gunstige voor de verzekeraars. Het eindbedrag is twee procent lager dan ze ingeschat hadden, dat houdt in dat het eindbedrag dus 44 procent lager uitkomt dan is voorgespiegeld.” Dit zei Pieter Leijsen van de vereniging Woekerpolis.nl woensdag tegen BNR.
Dagvaarden
“Wij denken dat verzekeraars deze rekenmethode niet mogen gebruiken”, zegt Leijsen. “Ze mogen het als ze het duidelijk aangeven en dat hebben ze toch nagelaten.”
Dit is de reden dat Woekerpolis.nl contact heeft gezocht met de Bond van Verzekeraars. “Uiteindelijk zijn we doorgestuurd naar de individuele verzekeraars en nu gaan we ze dagvaarden.”
Totale schade
Voor de totale schade sluiten de onderzoeker aan bij de eerdere berekeningen van professor Boot (hoogleraar financiële markten). “Die heeft destijds gezegd dat de totale schade 20 tot 30 miljard is en we verwachten eigenlijk dat dit bedrag hoger zal zijn."
In dit kwartaal gaat Woekerpolis.nl alle verzekeraars dagvaarden. Ze beginnen met de grootste vijf verzekeraars: Delta Lloyd, Aegon, Nationale Nederlanden, ASR en SNS Reaal. De claim zal dezelfde omvang hebben als het totale schadebedrag. Woekerpolis.nl werkt op basis van no cure no pay, maar ontvangt tien procent van het claimbedrag.
Reactie Verbond van Verzekeraars
In een reactie laat Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars
weten aan BNR: "We zullen moeten afwachten waar de heer Leijsen zijn claim op
baseert, omdat er tot dusver geen dagvaardingen zijn ingediend. Vooralsnog is
zijn redenering dat hieraan een schadeclaim valt te ontlenen moeilijk te
volgen. Het Verbond van Verzekeraars herkent zich dan ook niet in het beeld dat
hier uniform beleid is gevoerd en ziet een eventueel oordeel van de rechter met
vertrouwen tegemoet."