Beurs28 nov '14 17:44Aangepast op 28 nov '14 19:06

Doorstart De Sionsberg voorlopig echt van de baan

Auteur: Thijs Baas

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum gaat definitief dicht. De rechtbank in Leeuwarden heeft de eigenaar, de Zorggroep Pasana, failliet verklaard. 260 medewerkers verliezen hun baan. Medisch specialisten probeerden via een kort geding het ziekenhuis nog open te houden middels een doorstart, maar dat is nu van de baan.

Voor zeven ouderenzorgcentra die ook onder het failliete bedrijf vallen wordt nog wel gekeken naar een doorstart. De rechtbank heeft een curator benoemd die het faillissement verder afhandelt. De Friesland Zorgverzekeraar heeft een tijdelijke stichting in het leven geroepen die de ouderenzorg van Pasana in Noordoost-Friesland voorlopig op zich neemt. Een deel van het personeel kan onder die stichting aan het werk blijven. "Ouderen die zorg nodig hebben, zullen er niets van merken'', zegt een woordvoerder.

De ouderenzorg moet uiteindelijk door een derde partij worden overgenomen. Voor zeven ouderenzorgcentra die ook onder het failliete bedrijf vallen wordt nog wel gekeken naar een doorstart. Maar volgens Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medisch specialisten in het ziekenhuis, zijn de plannen nog niet definitief van de baan . "Wij gaan in gesprek met de curator. We zijn nu in afwachting van het gesprek dat nog gaat volgen, dan zullen wij onze doorstartplannen toelichten."

Pasana had een schuld van 40 miljoen euro, vooral door de verliezen van De Sionsberg, en zag geen andere optie dan het faillissement aan te vragen voor de hele zorggroep, inclusief de ouderenzorg. De woordvoerder van Pasana noemt de afloop "dramatisch maar onvermijdelijk''. "We hebben er alles aan gedaan om de zorggroep toekomstbestendig te maken. Maar het is helaas niet gelukt.''

De medische staf van De Sionsberg had vrijdagmiddag een kort geding aangespannen tegen Pasana. De specialisten verwijten de directie dat het ziekenhuis al werd uitgekleed voordat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Dat kort geding is door het faillissement nu van de baan. Zij gaan wel verder met hun plannen voor een doorstart van het ziekenhuis, zei Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medische staf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen