Beurs17 feb '14 11:12

Ook Friezen willen compensatie voor gaswinning

Auteur: Pieter van den Akker

Niet alleen Groningen, maar ook Friesland wil een financiële compensatie voor de gaswinning in de provincie. Dat zegt John Jorritsma, Commissaris van de Koning in Friesland, op BNR.

Friesland levert 4 procent van het landelijke gas. In het verleden heeft het ministerie van Economische Zaken, toen nog bij monde van Maxime Verhagen, aangegeven dat elke regio waar gaswinning plaatsvindt een flink winningsvoordeel moet hebben.

Bodemdaling
Jorritsma daarover op BNR: "Maxime Verhagen had het ooit eens over 'vindplaatsvoordeel'. Nou wil ik ons niet 'in vergelijking trekken' met de Groningers. Want wat er daar is gebeurd met de aardbevingen is by far veel indringender dan wat er bij ons heeft plaatsgevonden. Er is bij ons sprake van bodemdaling als gevolg van gaswinning, maar ook als gevolg van zoutwinning. Maar de schade is niet in verhouding tot datgene wat er in Groningen plaatsvindt."

Máár, voegt Jorritsma er aan toe: "We hebben er wel overlast en schade van. We vinden dat dat vindplaatsvoordeel ook vertaald moet worden in compensatie. Daar blijven we met elkaar aan werken in noordelijk verband."

Afspraken
Zo'n compensatie is ook 'in lijn' met afspraken die Friesland met 'opeenvolgende ministers' heeft gemaakt, aldus de Commissaris van de Koning. "Daar blijven we ze ook herinneren."

Gerelateerde artikelen