Een op de vijf scholieren vindt lessen niet zinvol
Een op de vijf middelbare scholieren vindt de lessen op school niet zinvol. Vooral oudere scholieren zijn ontevreden. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse LAKS-monitor, die vandaag wordt gepresenteerd.
Leerlingen die de lessen niet zinvol vinden, geven in veel gevallen de schuld aan de leraar: die zou hen onvoldoende motiveren.
Natuurlijk is er een gedeelde verantwoordelijkheid, zegt Tamim Karim van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). "Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor hun inzet. Maar ik denk dat we allemaal wel iemand kunnen aanwijzen uit onze schooltijd die ervoor kon zorgen dat je een vak echt leuk ging vinden en daarvoor je best ging doen."
Inspraak
Een mogelijke oplossing om de ontevredenheid bij leerlingen weg te nemen, zou volgens het LAKS zijn de lessen beter te laten aansluiten op de praktijk. Ook is de club er voorstander van dat leerlingen meer inspraak krijgen bij het aannemen van leraren.
"Als ze daarover kunnen praten en adviezen kunnen geven, krijg je docenten waarvan leerlingen al van te voren hebben gezegd dat zij hen kunnen motiveren", zegt Karim. "De school heeft een eigen sollicitatieprocedure, die blijft de knoop doorhakken. Maar er zijn ook scholen waar dit al gebeurt en daar werkt het heel goed.
Brugklassers
Niet iedereen is overigens ontevreden over de lessen. Wie de uurtjes in de klas wel de moeite waard vinden? De brugklassers.
"Dat blijkt elke keer weer terugkomen", zegt Karim. "Dit is de derde keer dat we deze monitor uitvoeren en het is voor de derde keer op een rij dat daaruit komt dat brugklassers over het algemeen tevreden zijn."