Beurs21 apr '16 17:27Aangepast op 21 apr '16 20:25

'Meer ouderen in de horeca door afschaffing minimumjeugdloon'

Auteur: Judith Laanen

Restaurants en cafés gaan meer 21-plussers aannemen, ten koste van jongere werknemers. Dat verwacht Koninklijke Horeca Nederland nu het mimimumjeugdloon wordt afgeschaft.

Foto ANP
Foto ANP

 

Dat kun je volgens Schoormans niet van jongeren verwachten, wel van ouderen. Schoormans verwacht nog niet dat deze zomer al jongeren de dupe kunnen zijn: "Het is nog geen wet."

Minister Asscher van Sociale Zaken maakte vanmiddag bekend dat jongeren meer gaan verdienen. Wie 21 jaar of ouder is krijgt straks net zoveel loon als elke andere volwassene. Dat kan oplopen tot 500 euro extra per jaar. Een 21-jarige verdient nu iets meer dan 7 euro per uur, dat wordt 9,80 euro per uur. Jongeren tot 21 jaar houden het minimumjeugdloon, maar gaan er met 10 tot 20 procent extra uurloon er ook op vooruit.

Asscher zei vanmiddag in gesprek met politiek verslaggever Jaap Jansen dat er goed gekeken is naar het aantal banen dat mogelijk sneuvelt door zijn plan. Dat zegt het Centraal Planbureau. "We kijken naar extra compensatie voor werkgevers en sectoren die hier veel mee te maken hebben."

 

VVD-Kamerlid Bart van 't Wout, wiens partij eerst tegen het afschaffen van het minimumjeugdloon was omdat jongeren dan te duur zouden kunnen worden, zegt: "Ik denk dat er een heel evenwichtig pakket maatregelen ligt. Ik ben blij dat we voor het MKB ook stappen kunnen zetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen