Beurs16 okt '14 11:28

Koers Netflix zakt in - wat is er aan de hand?

Auteur: Eva Oude Elferink

Meer omzet, meer winst en toch een ingezakte koers voor online videostreamingdienst Netflix. Heeft het Amerikaanse concern zijn beste tijd gehad?

Teleurgestelde gezichten gister bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Netflix. Niet om de omzet (1,2 miljard dollar) of de winst (59 miljoen dollar), want die waren beide flink gestegen ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Waar de pijn dan wel zit: het aantal abonnees.

Voor het eerst wist het Amerikaanse bedrijf minder nieuwe abonnees binnen te halen dan het vooraf had voorspeld. Netflix ging uit van 1,33 miljoen nieuwe abonnees in de Verenigde Staten in het derde kwartaal van dit jaar. Het werden er 'slechts' 980.000.

Verwachtingen
Geen reden tot zorg, volgens Netflix-topman Reed Hastings. Hij benadrukte dat het bedrijf de afgelopen kwartalen juist aan de lage kant had gezeten wat betreft de groeiverwachting. Die werden tot nu toe dan ook elke keer overtroffen.

Het verlies wijt Hasting aan de prijsverhoging die de dienst eerder dit jaar heeft doorgevoerd: in plaats van 7,99 dollar betalen abonnees nu 8,99 dollar per maand.

Maar ook voor komend kwartaal verwacht het bedrijf dat de groei in de Verenigde Staten verder zal afvlakken. Uitgegaan wordt van 1,85 miljoen nieuwe klanten tegenover 2,33 miljoen in het laatste kwartaal van 2013.

Daarbij rekent het bedrijf ook op verliezen in de Europese landen waar het onlangs actief in is geworden, zoals Frankrijk, Duitsland en België.

Concurrentie
Toch speelt er meer dan alleen een prijsverhoging. Netflix heeft in toenemende mate last van concurrenten, vooral in de VS. En dan in het bijzonder HBO, dat gister aankondigde een eigen streamingdienst voor series en films te lanceren: HBO Go. Nadat dit nieuws bekend werd, zakte de koers van Netflix nog verder in.

Het bestuur van Netflix schrijft in een verklaring zich geen zorgen te maken over de nieuwe dienst van HBO. "Er is genoeg ruimte in de markt voor ons allebei." Of dat ook echt zo is, zal moeten blijken. Toch is het nog te vroeg te zeggen dat de echte groei er voor Netflix nu uit is, zegt Tim Poulus, analist bij TelecomPaper.

"Als je kijkt naar de omzet en het resultaat, dan is dat helemaal in orde en zelfs een beetje boven verwachting. Dus het is puur de abonneegroei. En natuurlijk, dat is de motor voor de groei in de komende kwartalen, maar ik denk dat het te vroeg is om te zeggen dat de harde groei voorbij is."

Nederland
Hoe Netflix er in Nederland specifiek voor staat een jaar na de lancering, daarover doet het bedrijf geen uitspraken. In een interview met NRC Handelsblad wilde Hastings onlangs alleen kwijt dat inmiddels een miljoen Nederlanders 'toegang hebben' tot de dienst. Poulus:

 

In Nederland is in ieder geval nog altijd sprake van een groei in het aantal abonnees, stelt de analist. De concurrentie komt vooralsnog van lokale partijen als Pathé Thuis en UPC. "Maar dat zijn veel kleinere aanbieders. Andere internationale aanbieders hebben zich nog niet gemeld, maar straks komt dus wel HBO Go."

Daarbij is er in Nederland ook kritiek: in vergelijking met het Netflix-aanbod in de VS, is de keuze hier zeer beperkt.

 

Gerelateerde artikelen