Franchisenemers zwaaien scepter bij bloeiend bedrijf
Bijna zestig franchisers zwaaien de scepter bij Intratuin, waarvan vijf in België. En hoewel de winkeliers de kans krijgen om een vijfde van hun omzet vrij te besteden, bewaakt directeur Henk Sterk zorgvuldig de formule.
Franchisers krijgen de ruimte om nieuwe initiatieven te ontwikkelen, zij het binnen vastgelegde marges, zegt Sterk: "Hoe ziet ons logo eruit? Wat zijn de kleuren? Als ze iets voorleggen aan ons hoofdkantoor in Woerden, kunnen die dat borgen en dan is het prima." Het is niet alleen de directie die beslist, in tegendeel. "We hebben niet alleen een managementteam, maar ook een franchiseraad - bestaande uit vijf ondernemers en één iemand uit het managementteam - die de knoop doorhakt als er conflicten zijn, maar dat heb ik nog niet meegemaakt."
Variatie dus, binnen heldere kaders. "Wij zijn een bedrijf dat akelig snel kan werken - en dat ook doet - en kan inspelen op wensen van de klant. Zo kan Intratuin in Amsterdam zomaar een aantal balkons hebben ingericht, terwijl een Intratuin in Twente veel meer zal doen aan spullen voor dieren, want op een hobbyboerderij heb je andere dieren rondlopen dan in je flatje in Amsterdam."
Krachtige naam
In België heeft de naam Intratuin nog niet de kracht die hij in Nederland
heeft. En dat moet veranderen, vindt Sterk. "We moeten nog veel meer aan marketing doen en dat zit ook in de planning
voor de komende jaren. Maar er luisteren vast een heleboel concurrenten mee, dus inhoudelijk zeg ik daar even niets van.
Maar wij zullen daar de marketing aardig aan gaan zetten."
"Onze plannen zijn om in België te groeien en onze omzet te verdubbelen. Wij hebben het idee dat er met name kansen liggen in het Nederlandstalige gebied. Ook daar is beleving een belangrijk aspect. Er zijn een heleboel mensen die naar ons toe komen om een halve dag te kijken, maar er zijn ook veel mensen die bij ons komen omdat ze weten dat ze een bepaald product willen hebben."
Dat is ook de reden om een korte doorlooproute te hebben, zegt Sterk. "Consumenten kiezen hun eigen weg en dat is ook heel goed. Ze kunnen een beetje rondsnuffelen en niet alleen een verplichte route lopen. Dat is het leuke van Intratuin: waar je ook komt: je vindt altijd iets nieuws en dat is ook wat de consument verwacht."