Beurs3 jul '13 08:21

'Eenmaal andermaal' wordt schaars in Amsterdam

Auteur: Pieter van den Akker

Veilinghuis Christie's gaat na de zomer met de helft van de mensen nog maar een derde van het aantal veilingen doen. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.  Eerder stopte concurrent Sotheby's al met de veilingen in Amsterdam.

Dat betekent dat de rol van Amsterdam op veilinggebied wel heel klein wordt, zegt FD-journalist Bert Koopman. "De prominente rol van Amsterdam als veilingcentrum wordt steeds verder uitgehold. Dat is evident."

Christie's bestond vorig jaar 40 jaar en maakte ter gelegenheid daarvan een jubileumboek. Daarin zijn veel handelaars te vinden die de veilinghuizen Christie's en Sotheby's al jarenlang trouw bezoeken. Koopman: "Die mensen hebben een bepaalde relatie opgebouwd. Je moet zo'n veilinghuis zien als een expertisecentrum, waar een aantal deskundigen zit en waar je als kunstliefhebber of verzamelaar ontzettend veel kennis en kunde kan opdoen."

Oude Meesters
Wat blijft er nu over? "Ze hebben vanuit Christie's Londen gezegd dat ze in principe wel door willen gaan met veilen in Amsterdam", antwoordt Koopman. "Maar ze beperken zich dan tot de schilderijveilingen, van de Oude Meesters tot en met de naoorlogse, eigentijdse kunst. Dat is een gebied waar Nederland van oudsher sterk in is en traditie in heeft, maar dat betekent dat de decoratieve kant - denk aan meubelen, zilver, porselein - helemaal weg is. Daar zitten heel veel verzamelaars achter, die hun spullen nog wel kunnen inbrengen bij Christie's of Sotheby's, maar het wordt dan ergens anders geveild in de grote veilingcentra: Londen, Genève, New York, noem ze maar op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen