Beurs13 nov '14 09:29Aangepast op 13 nov '14 10:00

KPMG-topman wil geduld voor accountants

Auteur: Eva Oude Elferink

KPMG-topman Jan Hommen wil uitstel van de jaarlijkse kwaliteitscontrole voor accountantsbureas. Die wil minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog dit jaar invoeren naar aanleiding van een reeks schandalen, onder meer bij KPMG.

De sector heeft volgens Hommen nog te weinig tijd gehad om 'fundamentele kwaliteitsverbeteringen' door te voeren. De topman pleit er dan ook voor de controle met een jaar uit te stellen. Pas dan, zegt hij, kunnen aantoonbare verbeteringen zijn doorgevoerd.

 

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over een reeks aan maatregelen die het vertrouwen in accountants moet vergroten. Dat vertrouwen werd geschaad door opeenvolgende schandalen. Zo werden bedrijven als Imtech, Ballast Nedam en Vestia geplaagd door affaires, terwijl zij onder toezicht stonden van KPMG.

Tegen het Financieele Dagblad zegt Hommen dat hij de afdelingen advies en controle bij KPMG wil samenvoegen. "De controle is gespecialiseerd werk. We willen dat onze accountants hun collega's bij advies gemakkelijker kunnen vinden om ene betere controle te doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen