Beurs13 mrt '15 18:04Aangepast op 13 mrt '15 18:39

'We stellen alleen een puntje ter discussie'

Auteur: Marjan van den Berg

Het feit dat Boskalis Fugro voor de rechter sleept, wil echt niet zeggen dat Boskalis Fugro wil overnemen, herhaalde Boskalis-topman Peter Berdowski vandaag op BNR. Althans: “op dit moment”.

Peter Berdowski. Foto: ANP
Peter Berdowski. Foto: ANP

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis en bodemonderzoeker Fugro treffen elkaar volgende week in de rechtszaal. Inzet is een beschermingsconstructie waar Fugro over kan beschikken om een eventuele vijandige overname af te wenden. Boskalis, met een aandel van 20 procent in Fugro, wil de kwestie in stemming brengen tijdens de aandeelhoudersvergadering eind april. Omdat Fugro dit weigert, is Boskalis naar de rechter gestapt.

Lege huls
De beschermingsconstructie is niet meer van deze tijd, zegt Berdowski. “Dat is – wat wij zeggen – een wat duistere stichting op de Antillen. Die hebben een zogenaamde call-optie op alle operationele activiteiten van Fugro. Dat betekent dat zij op ieder moment dat het hun belieft, alle operationele activiteiten, inclusief alle schepen en alles, naar zich toe zouden kunnen trekken, en houd je dus als eigenaar een lege huls over.”

Berdowski herhaalt – ondanks beweringen van diverse analisten – dat de rechtsgang heus niet wil zeggen dat Boskalis Fugro wil overnemen. “Wij zijn op dit moment niet van plan een bod op Fugro uit te brengen.” Hij legt uit: “Daar zijn we als groep überhaupt niet aan toe. Het wordt gewoon in één klap te groot, te omvangrijk om dat nog te kunnen behappen.”

Opportunity
“Dus u kunt mij aankijken en zeggen: de komende twee jaar brengen wij geen bod uit?”, vraagt interviewer Marijke Roskam. Berdowski: “Ik kan u aankijken en zeggen dat wij nu, zoals ik hier sta met elkaar, geen plannen hebben om een bod uit te brengen Fugro.”

Roskam herhaalt: “De komende twee jaar?”. Berdowski: “Wat er de komende twee jaar met Fugro gebeurt, kan ik niet voorspellen. Ik had u een halfjaar geleden ook aan kunnen kijken op dezelfde plek, en had u mij gevraagd: ‘kunt u mij verklaren dat u geen aandelen Fugro gaat kopen?’. Op de koers waar zij toen stonden, had ik dat inderdaad kunnen verklaren. En toen de opportunity ontstond, hebben we daar gebruik van gemaakt.”

Voor lief nemen
Volgens Hans Schenk, hoogleraar Economische Wetenschappen en plaatsvervangend Kroonlid van de SER, moet Boskalis niet klagen over de constructies: het wist er immers van toen het aandelen Fugro aanschafte. Dat vindt Berdowski een “wonderlijke kijk op de wereld”. “Het klinkt er een beetje naar dat je alles wat er in het verleden bij een bedrijf verzonnen is, voor lief moet nemen. En als je aandeelhouder wordt, zou je je daar verder ook maar (…) bij neer moeten leggen en voor de verdere rest moet je ook eigenlijk alleen nog maar naar het verleden kijken, niet naar de toekomst. Wij zeggen: wij vinden Fugro een prachtig bedrijf, vinden het ook prima aansluiten bij de dingen die wij doen. Over het merendeel van wat men bij Fugro doet, zijn wij absoluut goed te spreken. Alleen, dit is een puntje waarvan we zeggen: volgens mij is dat niet meer van deze tijd en dat stellen wij ter discussie, niet meer, niet minder.”

Gerelateerde artikelen