Krantencijfers zorgen voor meer verwarring
De oplagecijfers van Nederlandse kranten van onderzoeksinstituut HOI zijn gepubliceerd en de kranten zitten nog steeds in een vrije val. Extra minpunt: Piet Bakker zegt dat de cijfers voor meer verwarring zorgen dan dat ze duidelijkheid scheppen.
HOI heeft vandaag de kwartaalcijfers van Nederlandse media bekendgemaakt. Piet Bakker, lector crossmedia aan de Hogeschool Utrecht, zegt dat HOI voor het eerst op een andere manier heeft gerapporteerd. "Ze zeiden dat het eenvoudiger zou worden, maar het is ingewikkelder. Er zijn zoveel categorieën toegevoegd."
Zichzelf in de voet geschoten
Het zou best wel eens kunnen dat de uitgevers en kranten hiermee zichzelf in de voet hebben geschoten, zegt Bakker. "De cijfers zijn eigenlijk voor de adverteerders, want zij baseren hun tarieven hierop. En die zijn nu waarschijnlijk in meer verwarring achtergebleven dan vorig keer."
"HOI is een samenwerking tussen adverteerders, exploitanten van de media en de media zelf. Net als bij andere clubs die bereikcijfers organiseren, is er een enorme strijd tussen de verschillende partijen. Men heeft vorige jaar een compromis gesloten en dat heeft dus geleid tot multi-interpretabele cijfers. Normaal gesproken download ik alles en ben ik wel in 45 minuten klaar met rekenen. En nu ben ik al twee uur bezig en ik snap er nog steeds niets van", vervolgt Bakker.
Overzicht cijfers
De betaalde papieren oplage van De Telegraaf en Algemeen Dagblad is vorig kwartaal verder gekompen ten opzichte van een jaar eerder. Bij de Volkskrant nam de oplage daarentegen toe. Dat blijkt uit cijfers die oplage-onderzoeksinstituut HOI dinsdag heeft gepubliceerd.
Bij De Telegraaf zakte de betaalde papieren oplage met circa 20.000 kranten tot 483.041, bij het AD met 8000 naar 377.418. Beide kranten meldden voor het eerst wel de aantallen digitale klanten. Bij De Telegraaf waren dit er 28.709, bij het AD 21.691.
De Volkskrant zag de papieren oplage met ruim 5000 kranten oplopen naar 238.165 en registreerde ook 10.000 digitale klanten meer dan in het eerste kwartaal van 2012. Bij het Financieele Dagblad ging het digitale klantenbestand met bijna 50.000 omhoog naar 59.831. De papieren oplage van het FD klom ook licht. Bij NRC zat de groei in de digitale lezers, de papieren oplage van NRC Handelsblad en NRC.Next daalde.