Beurs25 mrt '15 08:00Aangepast op 29 mrt '15 15:51

DNB: geen reden tot verruiming pensioenregels

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandsche Bank ziet geen reden om pensioenfondsen die worstelen met de lage rente op korte termijn tegemoet te komen. De huidige regels werken goed en zijn er niet voor niets.

Dat zegt Olaf Sleijpen, directeur toezicht pensioenen bij DNB, in een interview met Het Financieele Dagblad. "We begrijpen dat het nu heel lastig is voor de fondsen om beleggingskeuzes te maken, dat willen we niet bagatelliseren. Maar er is geen reden voor paniekvoetbal'', aldus Sleijpen.

Vorige week stelde metaalfonds PME dat het kabinet pensioenfondsen meer ruimte moet geven om het hoofd te bieden aan de lage rente, omdat de situatie nijpend begint te worden voor de pensioenen. Pensioenfondsen zijn vanwege hun langetermijnverplichtingen sterk afhankelijk van de rente.

Volgens Sleijpen zijn de effecten van de lage rente op de pensioenen echter beperkt op korte termijn. Door nieuwe regels hoeven de pensioenfondsen dit jaar waarschijnlijk niet te korten op de pensioenen. Fondsen met een tekort moeten voor 1 juli wel een herstelplan bij toezichthouder DNB indienen.

Plan
In dit plan onderbouwen de pensioenfondsen hoe ze hun dekkingsgraad binnen maximaal twaalf jaar herstellen tot het vereiste niveau. Dit vangt schokken zoals een rentedaling geleidelijker op dan onder het oude kader het geval was.

De nieuwe toezichtregels werken in dit opzicht symmetrisch: meevallers leiden ook minder snel tot verhogingen van pensioenen. Maar de stabiliteit van het stelsel is met het nieuwe toetsingskader daardoor vergroot, aldus DNB.

Dit neemt niet weg dat als de rente langdurig laag blijft dit uiteindelijk zijn invloed heeft op de pensioenen. Samen met andere ontwikkelingen zoals de vergrijzing en de meer dynamische arbeidsmarkt, vereist een langdurig lage rente volgens DNB een fundamentele herziening van het pensioenstelsel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen