Beurs28 mei '14 08:37Aangepast op 28 mei '14 09:07

Bonden willen staking Philip Morris verlengen

Auteur: BNR Webredactie

De staking bij de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom gaat zondagavond verder, als de vakbonden voor die tijd geen signalen hebben ontvangen van de directie dat er ruimte is voor een beter sociaal plan. Dat zei Jet Grimbergen, bestuurder van vakbond FNV Bondgenoten, woensdagochtend voor de poorten van de fabriek.

Woensdagochtend begonnen werknemers van Philip Morris om 6 uur met een staking die tot 23.30 uur duurt. In het hemelvaartweekeinde is de fabriek toch al gesloten.

Philip Morris wil de fabriek uiterlijk 1 oktober sluiten. Daardoor raken 1230 werknemers hun baan kwijt. De sluiting is daarmee een grote klap voor de werkgelegenheid in de hele regio.

Bonden willen meer
"De tent gaat hier dicht in oktober. Ruim 1200 mensen worden ontslagen, er blijft nog een klein plukje kantoorpersoneel over", vertelt verslaggever Jeroen Stans vanuit Bergen op Zoom. "Wat de bonden en de medewerkers van Philip Morris willen, is dat er een beter sociaal plan op tafel komt. Er wordt al lang over gesproken. Er ligt een bod op tafel. Een sociaal plan, waarvan de bonden zeggen ‘prima’. Maar: ze willen meer."

Onze verslaggever sprak met Matthijs Peters van Philip Morris. Stans: “Hij zegt: er is nog wel ruimte om te praten. Maar nu dreigen met een staking? Daarmee ga je het niet voor elkaar krijgen.”

'Geen reden om te staken'
Peters zelf: “Het heeft eerlijk gezegd ook geen zin. Dat hebben we van tevoren ook duidelijk gezegd: we gaan ons bod niet nog beter maken door deze stakingen. We hebben het bod op 20 mei neergelegd, een herzien bod dat zich kan meten met de allerbeste sociale plannen ooit in Nederland afgesloten in het recente verleden en in vergelijkbare situaties. Dus we vinden eigenlijk dat er geen reden is om te staken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen