Nederland uit recessie
Het kleine plusje dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal laat zien is onvoldoende om te spreken van definitief herstel. Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem tegen BNR. "Dit is nog te zwak."
Het is het verwachte kleine plusje, zegt Dijsselbloem tegen verslaggever Anke Truijen. "Dat is goed nieuws en het betekent dat het herstel zich gestaag doorzet. Maar we zijn er natuurlijk nog niet. Het economisch herstel gaat altijd vooruit op het herstel van de werkgelegenheid."
"Ik denk dat het herstel van de werkgelegenheid nog wel even op zich zal laten wachten. Daar zullen we doorheen moeten; het herstel gaat langzaam, we hebben last van een aantal problemen die ons economisch herstel afremmen, zoals de woningmarkt. Maar de eerste tekenen zijn er en dat is goed nieuws."
Banen
De Nederlandse economie groeide ten opzichte van het tweede kwartaal met 0,1 procent. Maar voor veel euforie is nog geen reden, constateert verslaggever Laurens Boven. "Er zijn 46.000 banen minder dan het vorige kwartaal en ten opzichte van vorig jaar kromp de economie met 0,6 procent. De investeringen zijn 3 procent hoger, de uitvoer is 2 procent hoger en de consumptie door huishoudens is 2,3 procent lager."
Een zorgwekkende toename van de werkloosheid dus, constateert ook Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Dat is de grootste krimp die we ooit hebben gemeten sinds we in 1995 met deze reeks begonnen." Een teken dat het nog steeds slecht gaat, en dat zit hem met name in de zorg, zegt Boven. "Investeringen die de overheid doet. De overheid bezuinigt en dat zie je terug in de cijfers: 30.000 banen verdwijnen in de zorg, doordat bedrijven failliet gaan als gevolg van bezuinigingen van de overheid."
Consumptie
En er zijn nog meer zaken die de groei van de economie vertragen, zegt Van Mulligen. "Met de consumptie van huishoudens gaat het nog steeds niet goed. Opnieuw is daar een krimp van 2,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Die consumptie krimpt nu al elf kwartalen op een rij."
De CBS-cijfers tonen wel degelijk aan dat er geleidelijk een verbetering optreedt, zegt oud-DNB-president Nout Wellink in een eerste reactie op BNR. "Maar het zit nog heel dicht bij de nullijn." Het aantal openstaande vacatures in ons land lag eind september op 94.000. Dat is 3.000 meer dan een kwartaal eerder. Daarmee was voor het eerst in twee jaar sprake van een toename, meldt het CBS.
Particuliere bedrijven
De toename van het aantal vacatures is volgens het CBS geheel toe te schrijven aan particuliere bedrijven. Bij de overheid was sprake van een stabilisatie. De stijging was het sterkst in de commerciële dienstverlening, waar 59.000 vacatures openstonden. In de zorg, die goed is voor 11.000 vacatures, was opnieuw sprake van een lichte daling.
Het is het eerste kwartaal met groei sinds medio 2012. Technisch zijn we uit de recessie. Maar of het ook significant is? Technisch gezien wel, zegt verslaggever Laurens Boven. "Het is eigenlijk geen groei om al te veel conclusies aan te verbinden. Maar over zes weken wordt het nog eens herberekend. De werkloosheid gaat heel slecht; 165.000 banen minder dan vorig jaar.
Wisselende reacties in Kamer
In de Tweede Kamer reageren partijen wisselend op de jongste CBS-cijfers. Sommigen benadrukken het goede nieuws dat we uit de recessie zijn, anderen wijzen op de oplopende werkloosheid.
Knot: bemoedigend, maar het houdt niet over
De kleine groei van de Nederlandse economie is bemoedigend, maar de arbeidsmarkt staat er nog erg slecht voor. Dat concludeerde DNB-president Klaas Knot donderdag.
"Het is bemoedigend dat na een lange periode van economische krimp weer een positief groeicijfer mag worden begroet. Maar het houdt niet over'', zei Knot over de groei. "De ontwikkeling van de werkgelegenheid is ronduit zorgelijk. Consistent economisch beleid, waarin structurele hervormingen hand in hand gaan met begrotingsdiscipline, blijft noodzakelijk om het prille herstel een bestendige basis te geven.''
Knot gaf begin oktober al aan dat er waarschijnlijk een positief groeicijfer aan zat te komen. Hij zei op dat moment dat veel seinen voor de economie "op groen'' stonden.