Nederlandse economie profiteert van Oranjegekte
Het WK voetbal heeft al 42 miljoen euro aan extra omzet opgeleverd voor Nederlandse supermarkten. Dat meldt onderzoeksbureau GfK donderdag. Ook de export naar voetballende buurlanden draagt bij aan het nationaal product.
Afgelopen week kochten bijna 972.000 huishoudens (12,7 procent) een Oranjegerelateerd product. Dat waren er iets minder dan een week eerder. Volgens GfK komt dit echter niet door een afnemende Oranjekoorts, maar juist doordat supermarkten de Oranjeproducten maar beperkt op voorraad hebben. Ondanks dat ons inkomen per hoofd vrij hoog ligt, kopen Nederlanders niet de meeste WK-spullen. Zo geven wij gemiddeld vijf euro uit per persoon, maar is dit in Argentinië 48 euro per supporter.
De mate van succes heeft ook invloed op hoeveel er wordt gekocht. Dit is vooral te zien aan de verkoop van eten en drinken. "Mocht Nederland de finale halen, dan is in deze sectoren een verkooptoename te verwachten van 0,2 procent", vertelt Rob Ruw van het ING Economisch bureau. "Dat is uiteraard maar een tijdelijk effect en het trekt ons niet uit de crisis, maar het is een plusje."
Ook de prestaties van onze buurlanden kunnen de Nederlandse economie een impuls geven. Wordt er gewonnen, dan neemt de export naar deze landen toe. Welk land er dan in de wedstrijd Frankrijk - Duitsland het beste door kan gaan is voor Rob Ruw wel duidelijk: "Duitsland is met 26 procent aandeel in de export van voeding en drank de belangrijkste partner." Voor de finale trekt hij echter gewoon een oranje shirt aan. "Dan is het natuurlijk voor iedereen gewoon het beste als Nederland wint."