Beurs10 sep '13 18:29

VEH: verplichte aanpak woekerpolissen nodig

Auteur: ANP Nieuws

Verzekeraars die dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht, moeten verbeteringen in de polis verplicht doorvoeren. Dat zei de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag.

Volgens de organisatie van eigenwoningbezitters is het niet realistisch van consumenten te verwachten dat zij uit eigen beweging naar een financieel adviseur stappen om hun polis te laten aanpassen. "Veel mensen zijn moe van al het gedoe over woekerpolissen en steken de kop in het zand. Nog maar weinigen komen in beweging en schuiven de problemen voor zich uit'', aldus de VEH.

De Tweede kamer vergadert woensdag over de woekerpolisaffaire. De vereniging pleit ervoor dat verzekeraars verplicht worden polisverbeteringen door te voeren die in het belang zijn van de klant.

Lagere kosten
Zo kan een lopende beleggingsverzekering een hoger eindkapitaal bereiken, bijvoorbeeld door beleggingsfondsen met hoge beheerkosten in te wisselen voor fondsen met aanzienlijk lagere kosten. Ook een dure overlijdensrisicoverzekering kan vaak goedkoper.

Voor veel mensen met een beleggingshypotheek geldt dat er op de einddatum van de polis een fors financieel tekort is, waardoor een groot deel van de hypotheek niet afgelost kan worden. "Een grote groep huizenbezitters zal hierdoor in problemen komen. Het is daarom van groot belang dat verzekeraars, maar ook polishouders, snel actie ondernemen om financiële problemen in de toekomst zoveel mogelijk te beperken", aldus Nico Stolwijk van de Vereniging Eigen Huis.

Gerelateerde artikelen