Beurs1 okt '13 09:08Aangepast op 1 okt '13 11:51

Sterkste groei industrie in zeven jaar

Auteur: BNR Webredactie

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in september toegenomen in het hoogste tempo sinds april 2011. De productie liet zelfs de sterkste groei zien sinds juli 2006.

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) dinsdag bekend. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 53,5 in augustus tot 55,8 vorige maand. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Het aantal nieuwe orders groeide sterk. "De toename was groter dan in de voorgaande maand en de grootste sinds april 2011'', zegt de Nevi.

Trend
Arjan van Weele, hoogleraar inkoopmanagement, is positief over het signaal dat van de cijfers uitgaat. "Het ziet er gewoon heel goed uit: we hebben sinds drie maanden een positieve PMI en ik verwacht dat deze trend nog wel een paar maanden zal aanhouden. Ik baseer dat onder meer op de orderpositie van bedrijven. Inkopers melden dat de bedrijven meer verkooporders hebben geboekt."

Opvallend is vooral de toename van de binnenlandse vraag, zegt Van Weele. En dat heeft gevolgen voor de inkoopprijzen. "Die worden iets doorberekend in de verkoopprijzen, maar op dit moment liggen die op een heel goed niveau. Het betekent dat de ontwikkeling nog wel even zal doorzetten. Als je de grafiek bekijkt, dan is sprake van een scherpe toename, en dat is fantastisch nieuws in de situatie waar we in zitten."

Dikke voldoende
Hoewel dienstverlening, handel en bouw bij deze cijfers buiten beschouwing worden gelaten, mag wat Van Weele betreft vast een klein vlaggetje uit. "We hebben drie zwaluwen nu, die maken nog net geen zomer. De vlag kan uit als over twee maanden de ontwikkeling echt door blijkt te zetten. Maar het heeft er de afgelopen jaren veel slechter voor gestaan. Het is voor het eerst dat we deze hele positieve ontwikkeling zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen