Bonussen pensioenfondsen stuwen uitgaven beheerders
Pensioenfondsen gaven vorig jaar 1 miljard euro meer uit aan vermogensbeheer dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de pensioenfondsen hogere beloningen betalen aan vermogensbeheerders.
Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Lane, Clark & Peacock. Jeroen Koopmans, partner bij het adviesbureau, vindt niet dat er per se bezwaar is tegen een prestatievergoeding. Wel is het van belang dat daar heldere afspraken over gemaakt worden, vindt hij. "Die zijn niet heel transparant, dus je weet niet goed wanneer een vermogensbeheerder recht heeft op een prestatievergoeding."
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt echter dat de huidige beloningen asymmetrisch zijn. "Toen de markt in 2008 in elkaar klapte, haalden de Nederlandse pensioenfondsen een rendement dat nog een stuk slechter was dan de markt, maar ja, toen hoefden de beheerders niet terug te betalen. Dus ik zou wel een beetje voorzichtig zijn met beloningen."
Transparanter
"Ik heb meerdere moties ingediend in de Kamer om ervoor te zorgen dat de kosten veel transparanter zijn - niet alleen van de beleggers, maar ook van degenen die uiteindelijk kosten van de transacties maken, dat is ook nog een paar miljard. Als we problemen met de pensioenfondsen hebben, praten we altijd over óf meer premies, óf lagere pensioenen. Ik zeg iedere keer: waarom kijk je niet naar de derde optie; kijken of er iets te doen valt aan de kosten van het pensioenfonds."
Niet dat dan nooit meer gekort hoeft te worden op de pensioenen, maar er moet op zijn minst beter naar deze kosten gekeken worden, vindt het Kamerlid. "Het afgelopen jaar is de rente fors gezakt, en dan worden de obligaties automatisch meer waard, dus pensioenfondsen moeten zich verplicht met derivaten indekken tegen rentedalingen. Bij gelijkblijvende dekkingsgraad maken ze een rendement van 10 procent."