Beurs22 jul '14 09:15Aangepast op 22 jul '14 09:48

AEX opent in de plus

Auteur: BNR Webredactie

De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag in de plus geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger in navolging van de positieve stemming in Azië. Beleggers lijken de politieke spanningen rond de vliegramp in Oekraïne even van zich af te schudden en zich te richten op de kwartaalcijfers.

De AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel 0,5 procent hoger op 405,86 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 621,06 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er 0,5 tot 0,8 procent bij.

Winst ArcelorMittal
Grootste stijger in de AEX was staalfabrikant ArcelorMittal met een winst van bijna 2 procent. Kabelbedrijf Ziggo en supermarktconcern Ahold waren de sterkste dalers met minnen van 0,9 en 0,6 procent.

KPN won 1 procent. Volgens ING ligt de koers van KPN momenteel zo’n 20 procent lager dan die van concurrenten en kan het aandeel deze achterstand inlopen. Daarnaast verwerkte de markt het bericht dat het Mexicaanse telecomconcern América Móvil (AMX) zijn belang in het Nederlandse telecombedrijf heeft verkleind.

In de MidKap steeg Accell Group 0,6 procent. Het fietsenbedrijf heeft overeenstemming bereikt met investeerders over een verkoop van zijn fitnessactiviteiten. Accell overweegt al jaren een verkoop van de fitnessactiviteiten, die vorig jaar een omzet behaalden van circa 18 miljoen euro.

Credit Suisse daalde in Zürich 0,5 procent. De Zwitserse bank heeft in de afgelopen periode zijn grootste kwartaalverlies geleden sinds 2008, vanwege een miljardenschikking die het financiële concern trof met het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Swatch
De Zwitserse horlogemaker Swatch zag voor het eerst in 5 jaar de winst afnemen in de eerste helft van het jaar, vanwege nadelige wisselkoersen. Het aandeel van 's werelds grootste horlogemaker steeg desondanks 0,1 procent.

In Frankfurt klom Dialog Semiconductor ruim 1 procent. De Duitse chipfabrikant en zijn Zwitserse branchegenoot AMS hebben hun fusiegesprekken stopgezet. Dialog en AMS zijn het, ondanks uitvoerige gesprekken, niet eens geworden over de voorwaarden van een deal.

Euro noteerde 1,3521 dollar
De euro was 1,3521 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 105,02 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,2 procent tot 107,84 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen