Beurs5 mrt '14 08:06Aangepast op 5 mrt '14 08:39

'CPB is verworden tot ministerie van Propaganda'

Auteur: Thijs Baas

De werkloosheid zal eerder doorgroeien naar 750.000 dan naar 650.000, waar het CPB gisteren op hintte. Dat zegt Reinier Castelein, voorzitter van Vakbond De Unie. Volgens hem is het heel toevallig dat het CPB vlak voor de verkiezingen met deze cijfers komt. "Volgens mij is het CPB verworden tot het ministerie van propaganda."

Vandaag krijgt Nederland een rapportcijfer van begrotingstsaar Olli Rehn, als vervolg op de optimistische cijfers waarmee het  CPB gisteren naar buiten kwam. Het planbureau verwacht dat de werkloosheid dit jaar oploopt tot 650 duizend, en in 2015 zal dalen naar 600 duizend mensen. Dubieuze cijfers, vindt Castelein.

Wat hem verbaast is het feit dat het CBS over januari al uitkwam op 678.000 werklozen, aanzienlijk meer dan de 650.000 die het CPB als maximum voor ogen heeft. "Wat mij verbaast is dat twee instanties die met publiek geld gefinancierd worden met verschillende cijfers komen, en dat dat gaat om 50.000 verschil. En dat zijn wel mensen die een inkomen moeten verdienen en wel gewoon de belastingbetaler in dit land zijn. We hebben het over kille cijfers en deze mensen zijn volstrekt onzichtbaar."

Holle retoriek
"Ik plaats het maar in het rijtje van holle verkiezingsretoriek; ik heb het idee dat er wel heel handig met cijfers wordt gegoocheld. Het zal wel met definities te maken hebben, maar het zijn mensen zonder inkomen en naar mijn idee gaan we eerder groeien richting 750.000. Ik denk dat wij een werkloosheidspercentage gaan bereiken van meer dan 10 procent de komende jaren."

Castelein pleit daarom voor een stip op de horizon, die aanduidt waar we met dit land naartoe gaan. "Wat je in feite ziet is een hap-snapbeleid met allerlei deel akkoorden, zonder plannen om die mensen ergens anders een baan te bieden. Het is niet erg als mensen een keer een baan kwijtraken, als ze maar weten dat ze snel een nieuwe baan vinden. En dát perspectief biedt het kabinet absoluut niet."

Gerelateerde artikelen