Beurs24 dec '13 09:38Aangepast op 24 dec '13 10:43

'Nederland definitief uit de recessie'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2013 met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal.

De eerste raming ging nog uit van een groei van 0,1 procent. Bij de berekening van de kwartaal-op-kwartaalontwikkelingen is gecorrigeerd voor werkdag- en seizoeneffecten. "De Nederlandse economie is voor nu uit de recessie", zegt Senne Janssen van het CBS. "De extra groei had vooral te maken met de uitvoer en de consumptie van de overheid. Er werden vooral meer aardolieproducten uitgevoerd, en ook bij de overheid werd er meer uitgegeven, vooral bij Defensie en aan algemeen bestuur."

Als we kijken naar de recente cijfers wijzen die in de goede richting. De vertrouwensindicatoren doen het al een tijdje goed. Ook bleek vandaag dat het producentenvertrouwen opnieuw iets is verbeterd. Dat is ook te zien aan de harde realisatiecijfers; de industriële productie groeide fors in oktober, dus er is een aantal tekenen dat in de goede richting wijst."

Uitvoer en overheid
Ten opzichte van een jaar eerder was sprake van een daling van de economie van 0,4 procent, waar de eerste raming nog uitging van 0,6 procent. Met name de uitvoer van goederen en diensten en de consumptie door de overheid werden naar boven bijgesteld. De invoer van diensten, de consumptie door huishoudens en de investeringen werden eerder juist hoger ingeschat. Het derde kwartaal van dit jaar telde één werkdag meer dan het derde kwartaal van vorig jaar.

In het derde kwartaal van 2013 waren er 160.000 banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal van 2012, een daling van 2,0 procent en daarmee gelijk aan de eerste raming. Na correctie voor seizoeninvloeden is het aantal banen 47 duizend lager dan in het tweede kwartaal van 2013, wat overeenkomt met een daling van 0,6 procent. Bij de eerste raming was het banenverlies 46.000. In het derde kwartaal van 2013 waren de lonen per arbeidsjaar 1,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen