Beurs22 aug '14 10:19

Consumptie krimpt al 3 maanden niet meer

Auteur: BNR Webredactie

Huishoudens hebben in juni evenveel besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook in april en mei lagen de bestedingen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Een opsteker, want de stabilisatie van de consumptie volgt op bijna 3 jaar van vrijwel onafgebroken krimp.

Ten opzichte van de hoogconjunctuur in het tweede kwartaal van 2008 ligt de consumptie ongeveer 5 procent lager, maakte het CBS vrijdag bekend.

Lager aardgasverbruik
Net zoals in de voorgaande maanden werd de consumptie in juni nog gedrukt door een lager aardgasverbruik. Huishoudens verstookten minder gas dan een jaar eerder. Zonder het verbruik van energie zou de consumptie in de eerste helft van 2014 licht gegroeid zijn.

Consumenten gaven in juni 0,8 procent minder uit aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, meubels en auto's. De uitgaven aan duurzame goederen waren de voorgaande maanden juist weer aangetrokken, na ruim twee jaar met een sterke krimp. Van alle bestedingen zijn die aan duurzame goederen het meest gevoelig voor de conjunctuur.

Voedingsmiddelen
Aan voedings- en genotmiddelen gaven huishoudens 2,6 procent meer uit dan een jaar eerder. Aan overige goederen, waaronder gas, besteedden ze 4,6 procent minder. Ten slotte gaven consumenten aan diensten 0,6 procent meer uit dan een jaar geleden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen