Schaliegas VS: succes en tegenvaller tegelijk
De VS heeft wel degelijk economisch voordeel van schaliegas. Toch heeft vertrekkend Shell-topman Peter Voser spijt van zijn investeringen.
Voser sprak zijn spijt uit tegenover de Financial Times. Miljarden investeerde Shell de afgelopen jaren in 'onconventionele olie- en gaswinning' in Noord-Amerika, maar het liep niet zoals gepland. In augustus kondigde Shell een afschrijving aan van zeker 2 miljard dollar.
Reyer Gerlagh, hoogleraar economie en duurzaamheid aan de Universiteit van Tilburg, is niet verrast over de uitspraken van Voser. "Omdat iedereen tegelijkertijd is gaan boren, is de prijs van gas heel erg gedaald. Alle investeringen die zijn gedaan in het verleden, zijn gebaseerd op verwachtingen over de gasprijs die toen heel hoog waren." Nu vallen deze opbrengsten veel lager uit.
Groot voordeel
Deze ervaring kleurt de visie van Voser sterk, meent Gerlagh. "Voor de Verenigde Staten is het wis en waarachtig een heel groot economisch voordeel."
Toch is Gerlagh een van de ondertekenaars van een petitie tegen het boren naar schaliegas in Nederland. Daar had hij verschillende redenen voor. "Dat is de geografie: de plaats waar het zit. Een andere, heel belangrijke reden is de bevolkingsdichtheid." Vooral het grote aantal boortorens dat nodig is voor schaliegaswinning, zal in het dichtbewoonde Nederland voor problemen gaan zorgen. Ook de risico's voor het drinkwater noemt Gerlagh als reden.