Beurs16 sep '14 14:16

Nederlandse tuinders hoopvol door Oekraïens bestand

Auteur: BNR Webredactie

Het bestand tussen de Oekraïense regering en de separatisten in het Oosten kan mogelijk goed nieuws betekenen voor de Nederlandse tuinders. De toezegging van de Oekraïense president Porosjenko om de separatisten drie jaar lang hun eigen gebied te laten besturen, zou positieve gevolgen kunnen hebben voor de Russische boycot op Europese producten.

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zei eerder vandaag dat het bestand 'de grondslag aan de hele gedachte achter de sancties' ontneemt. En dat is goed nieuws voor de agrarische sector die al weken geconfronteerd wordt met scherpe prijsdalingen als gevolg van de Russische boycot.

Zo zag tuinbouwer Roe de Bakker de prijs van zijn tomaten terugzakken tot 10  cent per kilo. Dat is ver onder de gemiddeld zestig cent die het hem kost om een kilo tomaten te produceren, zegt De Bakker. Daarmee is zijn oogst niet meteen waardeloos, 'je moet kijken naar het hele seizoen', maar het is wel een flinke klap.

 

Dat de prijzen juist nu zo zijn gekelderd, betekent volgens hem 'de nekslag' voor een hoop bedrijven. "Het wordt zo heel lastig om er nog een goed jaar van te maken. Dus het is zeker zorgelijk."

Bijkomend probleem is dat de Nederlandse tomaten op andere afzetmarkten sindsdien concurrentie hebben gekregen van Poolse tomaten, die eveneens door Rusland worden geboycot. De Bakker: "De verstoring was zo groot door het overaanbod dat de handel de macht kreeg om onderling uit te zoeken waar ze de tomaten vandaan wilden halen."

Het bestand noemt Nico van Ruiten van LTO Glaskracht dan ook goed nieuws.

 

Tot het zover is, hoopt hij dat het pakket van maatregelen dat het kabinet heeft aangekondigd, verder wordt geïntensiveerd.

"We hebben ondersteuning nodig bij een stukje promotie, bij het vinden van nieuwe markten. Wij willen zodoende het aanbod proberen aan te passen aan de vraag voor volgend jaar, zodat de tuinders redelijke prijzen kunnen halen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen