Beurs26 sep '14 06:38Aangepast op 26 sep '14 10:07

Bijna geen groente en fruit naar voedselbanken

Auteur: Marjan van den Berg

Voedselbanken ontvangen vrijwel geen groente en fruit meer van telers. Dit meldt Voedselbanken Nederland aan BNR. De boeren kampen met een overschot door de Russische boycot, maar nu de Europese steunregeling voorlopig is opgeschort, geven de telers weinig weg.

 

De boeren zitten nog steeds met een overschot door de Russische boycot. Rusland heeft afgelopen zomer een importverbod ingesteld op groente en fruit uit Europa, als reactie op Europese sancties. De Europese Unie gaf de groente- en fruitsector daarop noodsteun, maar stopte hier op 10 september mee vanwege dubieuze claims.

Toch komen de telers niet over de brug, zegt De Ruig. “De week waarin de regeling werd opengesteld hebben wij inderdaad mooie appels en peren gehad, we hebben ook paprika gehad en tomaat, maar sinds die interventieregeling opgeschort werd op 10 september, is het stilgevallen.”

Afwachten
Maarten Leeseman van land- en tuinbouworganisatie LTO bevestigt dat door het opschorten van de compensatieregeling de toevoer richting de voedselbanken stilligt.

 

Het gevolg, zegt Leeseman, is dat veel fruit niet wordt geoogst. Ook gaat een deel van de groente- en fruitoogst de koeling in, in de hoop op betere tijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen