De bank benadrukt dat adverteerders geen toegang zullen krijgen tot de betaalgegevens van klanten. "Die gegevens blijven altijd bij ons", zegt Hagenaars. Deelname aan de proef is vrijwillig.
Op basis van betaalgegevens worden speciaal toegespitste aanbiedingen van adverteerders aan klanten doorgestuurd. "Stel dat iemand jaarlijks een paar honderd euro uitgeeft bij tuincentrum A, dan kan het voor tuincentrum B heel interessant zijn om diegene een scherp aanbod te doen", legt de directeur Particulieren uit.
Hetzelfde geldt voor energieleveranciers, telecombedrijven, supermarkten, aldus Hagenaars. De bank heeft inmiddels met een aantal adverteerders gesproken over de proef. Vanuit de kant van adverteerders is er zeker interesse, zegt de directeur. Nu is het de vraag of ook de klanten van ING enthousiast zijn.
De bank hoopt de proef onder een paar duizend klanten te kunnen starten. Wie eenmaal deelneemt, kan te alle tijden stoppen, benadrukt Hagenaars.
Privacy
De directeur Particulieren zegt zich bewust te zijn van het feit dat informatieoverdracht als privacygevoelig wordt ervaren. "Vandaar dat we benadrukken dat klanten zelf bepalen of ze meedoen of niet."
Dat is maar goed ook, zegt privacyadvocaat Menno Weij. "Als je op deze manier individuele betalingsgegevens van personen wil verkopen, dan heb je daar echt toestemming voor nodig." Die toestemming moet ook per direct kunnen worden beëindigd.
Mocht de ING zich daar toch niet aan houden, dan loopt de bank het risico op de vingers getikt te worden door het College Bescherming persoonsgegevens (CBP). "Zorgvuldigheid en transparantie zijn vereist", zegt Weij. "Een bedrijf als Equens (een Europese betalingsverwerker, red.) ging daar bijvoorbeeld op nat."
Het systeem zelf is niet nieuw. In de Verenigde Staten gebeurt het al dat betalingsgegevens worden gekoppeld aan gepersonaliseerde advertenties. De vraag is in hoeverre mensen hier er al klaar voor zijn, stelt de privacyadvocaat. "Het is zeker iets wat eraan zit te komen. Maar de geluiden hier zijn tot nu toe erg kritisch."
De proef gaat mogelijk in het laatste kwartaal van dit jaar van start.