Beurs1 aug '14 09:25

Huizenmarkt goede kant op? Schijn bedriegt, zeggen notarissen

Auteur: Pieter van den Akker

Een op de drie huizen wordt verkocht met een restschuld, zo blijkt uit een inventarisatie van de koepel voor notarissen. Volgens Lucienne van der Geld, juridisch directeur bij het Netwerk Notarissen, zien we de staat van de woningmarkt dan ook veel te zonnig in.

"De aantallen verkopen zijn toegenomen en de huizenprijzen dalen niet meer, maar wij denken dat je meer moet onderzoeken om te concluderen dat de woningmarkt uit het slop is gekomen. Minister Blok zei onlangs nog dat het dieptepunt van de woningmarktcrisis achter ons ligt, maar wij hebben een steekproef gedaan onder een aantal van onze notariskantoren en daar zien we toch een ander beeld."

Onder water
Het beeld dat zij ziet is dat 'een op de drie huizen die wordt overgedragen bij onze notarissen onder water staat'. "Dat betekent dat de hypotheek hoger is dan de prjis waarvoor het huis is verkocht en dat de verkoper spaargeld moet gebruiken of extra geld moet gaan lenen om op dat huis toe leggen. Anders krijgt -ie het huis niet verkocht en kan -ie de hypotheek niet aflossen."

Waarom die mensen niet gewoon blijven zitten? "Sommige mensen kunnen niet blijven zitten." Ze legt uit:

 

"Omdat de hypotheekregels zijn aangescherpt, is het voor scheidende mensen heel moeilijk dat een van beiden in het huis kan blijven wonen. Dat is financieel vaak niet mogelijk. Dan is men dus gedwongen om het huis te verkopen, vaak met verlies."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen