Beurs5 dec '13 13:44Aangepast op 5 dec '13 14:28

Groot-Brittannië verhoogt groeiverwachting

Auteur: BNR Webredactie

Groot-Brittannië heeft de economische groeiverwachtingen voor 2013 en 2014 scherp naar boven toe bijgesteld. Dat maakte minister van Financiën George Osborne donderdag bekend.

De Britse overheid rekent nu voor dit jaar op een economische groei van 1,4 procent, waar in maart nog werd gerekend op 0,6 procent. Voor 2014 mikken de Britten nu op een groei van 2,4 procent, waar eerst 1,8 procent werd voorzien. Voor de jaren daarna rekent het op een groei van respectievelijk 2,2 procent, 2,6 procent en 2,7 procent.

Eerste keer
Het is de eerste keer sinds 2010 dat het land de groeiverwachtingen verhoogt. Osborne voorziet ook dat Groot-Brittannië in 2018 een begrotingsoverschot zal neerzetten en de komende tijd minder zal moeten lenen. "Het economische plan werkt." Desondanks benadrukte hij ook dat er nog steeds moeilijke beslissingen genomen zullen worden. "Het werk is nog niet gedaan."

Eind november maakte het Britse statistiekbureau bekend dat de economie in het derde kwartaal met 0,8 procent is gegroeid. In het tweede kwartaal was er sprake van een economische expansie van 0,7 procent.

Opleving
Het Office for National Statistics wees toen specifiek naar hogere overheidsinvesteringen en een opleving van de bouwsector. De Britse economie is ondanks de groei in de afgelopen maanden nog altijd 2,5 procent kleiner dan voor de crisis.

Osborne stelde donderdag ook dat de werkloosheid al in 2015 zal zijn teruggebracht tot 7 procent. Eerder verwachtte hij nog dat dat in 2017 zou gebeuren. Ten tijde van de prognose in maart had kredietbeoordelaar Moody's Groot-Brittannië overigens net zijn AAA-beoordeling ontnomen.

Gerelateerde artikelen