Beurs27 sep '13 11:54

Uitspraken Britse centrale bankier drukken koersen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag opnieuw omlaag. De graadmeters lijken daarmee in de laatste volle week van september een verlies te lijden.

Beleggers hielden deze week hun kruit droog in afwachting van de ontwikkelingen rond het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve en de begrotingsonderhandelingen in Washington.

Maar dat verklaart niet de plotselinge koersdalingen na elf uur vanochtend, zegt beurscommentator Rob Jansen. "Het heeft waarschijnlijk te maken met een uitspraak van de voorzitter van de Britse Centrale bank, Mark Carney, die geen noodzaak ziet voor verdere stimuleringsmaatregelen, met name in Engeland."

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent in de min op 375,54 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 573,03 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent.

Flauw
Beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers: "Het is een hele flauwe en matige handel vandaag. Er zit geen enkele fantasie in de beurs. Alle grote gebeurtenissen zijn achter de rug en het enige wat nog speelt zijn de begrotingsonderhandelingen in de VS. Volgende week kunnen we wellicht wat meer vuurwerk verwachten. Dan komen de inkoopmanagersindexen naar buiten en aan het einde van de week wordt het belangrijke Amerikaanse banenrapport vrijgegeven. Daarnaast is het wachten op de derdekwartaalresultaten."

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie in het tweede kwartaal met 0,5 procent is gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het cijfer komt overeen met een eerdere schatting en de gemiddelde verwachting van economen. De Franse consumentenbestedingen namen in augustus op maandbasis met 0,4 procent af. Ook bleek dat het Britse consumentenvertrouwen in september is gestegen tot het hoogste niveau in bijna 6 jaar.

AdidasBeurzen stevenen af op weekverliesAMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag opnieuw omlaag.
In Frankfurt boekte Adidas een winst van 0,7 procent. De Duitse fabrikant van sportartikelen profiteerde van de sterke resultaten die de Amerikaanse concurrent Nike donderdag na het slot op Wall Street naar buiten bracht.

ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een min van ruim 2 procent. Postbezorger PostNL was de grote winnaar met een plus van 3,6 procent. De Britse overheid maakte bekend dat postbedrijf Royal Mail volgende maand naar de beurs wordt gebracht tegen een koers van 260 tot 330 pence per aandeel. De waarde van het postbedrijf kan daarmee oplopen tot 5,3 miljard pond.

De euro was 1,3507 dollar waard, tegen 1,3484 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 102,45 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent tot 108,85 dollar.

Gerelateerde artikelen