Beurs22 aug '14 14:37Aangepast op 22 aug '14 15:34

Zalm laat optimisme nog niet varen

Auteur: Marjan van den Berg

Ondanks de Russische boycot van Europese tuinbouwproducten, blijft ABN Amro-topman Gerrit Zalm optimistisch over de Nederlandse economie. Als de zaak maar niet escaleert.

“Als je kijkt wat de pure impact is van wat er nu gebeurt, is dat nog bescheiden. Dat hoeft het optimisme niet minder te maken. Alleen, als het verder gaat escaleren, komen we natuurlijk in heel ander vaarwater terecht. Dan worden de economische vooruitzichten natuurlijk aangetast”, zei Zalm tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van ABN Amro.

ABN Amro haalde in het tweede kwartaal van dit jaar fors minder winst: 39 miljoen euro. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dit nog 402 miljoen euro. Volgens het genationaliseerde bedrijf ligt dit aan eenmalige tegenvallers.

Optimisme
Over de Nederlandse economie is topman Gerrit Zalm positief vanwege een aantal ontwikkelingen. “In de eerste plaats de huizenmarkt, die echt, duidelijk aan het verbeteren is. Of je nu kijkt naar nieuwbouw, aantallen verkopen of de prijzen die weer in opwaartse richting gaan, is dat echt een stuk beter. Het tweede punt is dat pensioenfondsen in de afgelopen twee jaar nogal eens de premies hebben verhoogd en de uitkering hebben bevroren of gekort. Ook daar lijkt het ergste achter de rug, dus dat is natuurlijk ook positief.”

Ook heeft Zalm het idee dat het met de arbeidsmarkt langzaamaan weer de goede kant op gaat.

Boeren
De topman maakte bekend dat ook ABN Amro, net als Rabobank, boeren helpt die last hebben van de Russische boycot. “Als een bedrijf fundamenteel gezond is, zullen we het niet ten onder laten gaan vanwege de effecten van de Russische sancties. Het betekent wel dat je natuurlijk maatregelen moet treffen zodat, als die Russische sancties nog een tijdje door blijven gaan, het bedrijf toch weer winstgevend wordt.”

Zalm tekende overigens aan dat de Rabobank veel meer klanten in de agrarische sector heeft dan ABN Amro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen