Beurs14 feb '14 08:33Aangepast op 14 feb '14 11:38

Economie groeide 0,7 procent in vierde kwartaal

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal met 0,7 procent gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ook de peiling over de stand van de economie in januari duidde iop een verdere verbetering ten opzichte van de laatste cijfers van 2013, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS tegen BNR.

"Hartstikke goed", noemt Van Mulligen de cijfers. "Zeker als je naar de Nederlandse economie van de afgelopen jaren kijkt, dan is doe groei beter dan we in jaren gehad hebben. Het zit hem vooral in de investeringen. Bedrijven hebben geanticipeerd op de hogere bijtellingen vanaf 2014 en de aanschaf van een auto naar voren gehaald, maar ook met de investeringen in bijvoorbeeld machines en in de bouw ging het een stuk beter."

Met de werkgelegenheid ging het overigens nog een stuk minder, maar voor Van Mulligen is dat geen grote verrassing. "Dat heeft ook te maken met het effect dat de arbeidsmarkt altijd wat naijlt op de economische groei. Ook het aantal faillissementen bereikte een nieuw record en als meer bedrijven failliet gaan, verliezen ook meer mensen hun baan."

Het banenverlies was tijdens de crisis vooral geconcentreerd rond de vaste contracten, constateert Van Mulligen. "Er zijn wel meer mensen bijgekomen met een flexibel contract en meer zelfstandigen, maar dat was niet genoeg om het banenverlies te compenseren. Hoopvol voor de ontwikkelingen in de rest van het jaar is de stijgende lijn bij de uitzendbureaus. "Die liggen altijd wat voor op de rest van de arbeidsmarkt. Als bedrijven niewue mensen aan nemen doen ze dat vaak eerst via uitzendbureaus."

Huishoudens
Alleen de consumptie van de huishoudens liep iets terug. De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,7 procent gegroeid vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 is de omvang van de economie eveneens 0,7 procent groter. ,,Na een bescheiden groei in de voorafgaande kwartalen zet het herstel van de Nederlandse economie daarmee versneld door'', aldus het statistiekbureau.

In heel 2013 is de economie nog wel met 0,8 procent gekrompen vergeleken met het voorgaande jaar. Er werd 1,3 procent meer geëxporteerd, maar 0,5 procent minder ingevoerd. Ook werd er 4,9 procent minder geïnvesteerd. De consumptie door huishoudens was 2,1 procent lager, de consumptie door de overheid 0,7 procent.

Huishoudens
In het vierde kwartaal hebben huishoudens 0,8 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Daarmee krimpt de consumptie nu bijna drie jaar achtereen. De industriële productie nam in de afgelopen driemaandsperiode met 2,3 procent toe. De export kwam uit op een plus van 0,4 procent. De investeringen door het bedrijfsleven gingen met 5,3 procent omhoog.

In het voorgaande derde kwartaal groeide de economie met 0,2 procent. Het was voor het eerst sinds halverwege 2012 dat er weer sprake was van een kwartaal met groei. Nederland had toen de recessie achter zich gelaten.

Tevreden
VVD-Kamerlid Mark Harbers is tevreden over de cijfers. "De VVD vindt het een opsteker dat de economische groei in het vierde kwartaal versnelde. De lichtpuntjes die we eerder zagen, worden groter. Dat is een aanmoediging voor Nederland, na een paar heel moeilijke jaren. Met de export en de ondernemers als startmotor, en met hulp van de in gang gezette hervormingen, kan de komende jaren ook het consumentenvertrouwen weer stijgen. En zo kan ook uiteindelijk de werkloosheid dalen.''

PVV-leider Geert Wilders bleek op Twitter minder enthousiast. "Hogere belastingen en accijnzen, minder banen, record werklozen. En Minister Kamp zegt tevreden te zijn. Wereldvreemde man. Waanideeën.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen