Beurs14 okt '14 17:49Aangepast op 14 okt '14 19:04

'Gure Duitse wind kan wel weer overwaaien'

Auteur: Thijs Baas

De economische wind uit het Oosten lijkt steeds guurder te worden. Het Duitse ondernemersvertrouwen staat op een dieptepunt en de Duitse regering heeft de groei naar beneden bijgesteld. Maar Marcel Weernink, econoom bij de Rabobank denkt dat de Duitsers nog een hoop ellende kunnen voorkomen door de beschikbare financiële ruimte slim te benutten.

Dat twee kwartalen van krimp die nodig zijn om van een recessie te kunnen spreken tot de serieuze mogelijkheden behoren wil Marcel Weernink, econoom bij de Rabobank, zeker niet betwisten. "Vorige week waren productie- en orderdata fors in de min, maar de maand ervoor was eigenlijk heel sterk, dus we hoeven door deze data niet meteen in pessimisme te vervallen."

Voor een groot deel zijn de ongunstige data bovendien verklaarbaar uit het feit dat de vakantieplanning in Duitsland flink op de schop is gegaan. "Daardoor was het aanvankelijk beter, maar later slechter dan verwacht. Maar ook de indicatoren van het consumentenvertrouwen - zoals de inkoopmanagersindex en de ZDW-index - dalen toch wel erg hard, mede door het conflict tussen Rusland en Oekraïne."

Toch is er nog voldoende financiële ruimte om de economie extra te stimuleren, zegt Weernink. "De Duitse regering heeft al infrastructuurinvesteringen afgesproken, maar dat gaat om een heel klein bedrag: 1,5 miljard euro tot eind 2015. Op een begroting van 300 miljard is dat erg weinig, met een begrotingsoverschot van ruim 1 procent van het bbp. Dat zal wel dalen, maar het is een stuk beter dan van tevoren verwacht werd, dus er is wel enige ruimte om wat te investeren."

Gerelateerde artikelen