Dat twee kwartalen van krimp die nodig zijn om van een recessie te kunnen spreken tot de serieuze mogelijkheden behoren wil Marcel Weernink, econoom bij de Rabobank, zeker niet betwisten. "Vorige week waren productie- en orderdata fors in de min, maar de maand ervoor was eigenlijk heel sterk, dus we hoeven door deze data niet meteen in pessimisme te vervallen."
Voor een groot deel zijn de ongunstige data bovendien verklaarbaar uit het feit dat de vakantieplanning in Duitsland flink op de schop is gegaan. "Daardoor was het aanvankelijk beter, maar later slechter dan verwacht. Maar ook de indicatoren van het consumentenvertrouwen - zoals de inkoopmanagersindex en de ZDW-index - dalen toch wel erg hard, mede door het conflict tussen Rusland en Oekraïne."
Toch is er nog voldoende financiële ruimte om de economie extra te stimuleren, zegt Weernink. "De Duitse regering heeft al infrastructuurinvesteringen afgesproken, maar dat gaat om een heel klein bedrag: 1,5 miljard euro tot eind 2015. Op een begroting van 300 miljard is dat erg weinig, met een begrotingsoverschot van ruim 1 procent van het bbp. Dat zal wel dalen, maar het is een stuk beter dan van tevoren verwacht werd, dus er is wel enige ruimte om wat te investeren."