Beurs17 okt '14 11:44

'Euro is munt zonder land, dát is het probleem'

Auteur: Pieter van den Akker

In het ontwerp van de hele eurozone is een grote fout gemaakt. "We hebben een munt gecreëerd terwijl er geen politieke unie was waarbinnen de euro kon bestaan." Dat zegt de Belgische topeconoom Paul de Grauwe op BNR.

"Welnu, de euro is een munt zonder land", legt hij zijn kritiek op het Europese stelsel uit. "Een gemeenschappelijke munt moet ingebed zijn in een politieke unie. Dat hebben we dus niet gedaan. Veel mensen zeiden dat in de jaren '80 en '90 toen de discussie loskwam omtrent een monetaire unie. De consensus bij economen, maar ook in Duitsland, was: wacht daarmee, doe dat op een moment dat we echt een politieke unie hebben."

Politieke unie
Hij gaat verder: "Met een politieke unie bedoelen we dan een Europese regering die belastingen kan heffen, uitgaven kan doen en een Europees parlement dat daar de controle op uitoefent. En die hebben we dus niet." Of die er wel komt? De Grauwe: "Misschien. Maar dan zullen we toch wel een eeuw, of ik weet niet hoe lang, moeten wachten."

Volgens De Grauwe is er een grote 'weeffout' gemaakt en zit de oplossing er nog niet aan te komen. Moet een land dan uit de euro stappen? "Ja, ik denk dat op een bepaald moment sommige landen zullen ‘uittrekken’. Welke? Dat is moeilijk te zeggen. Het zou Griekenland kunnen zijn, of Italië. Het kan ook Duitsland zijn."

Grote Depressie
"Het gevolg van de ontwerpfout is dat het beleid in al die landen zodanig onder controle van de markten is - dat zijn eigenlijk de dictators - en dat dat leidt tot veel ongenoegen en ellende. Als je ziet wat er in al die landen is gebeurd..."
 

Let's get out of this
Politieke systemen kunnen bepaalde van die grote economische krachten niet aan. Als de werkloosheid 30 procent wordt van de actuele bevolking, dan ga je zien dat er extreme partijen opstaan die zeggen: 'let's get out of this'.Dat is nu aan de gang in een aantal van die landen. Ik denk dat die krachten op een bepaald moment groot genoeg zijn om bepaalde landen te doen besluiten 'we trekken eruit'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen