Beurs18 dec '13 11:25

'Crisis voorkomen door bankenunie'

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe Europese afspraken voor de bankensector moeten een economische crisis zoals van de afgelopen jaren voorkomen. Bovendien is het niet de belastingbetaler, maar de bankensector en de beleggers in banken die de rekening betalen voor de problemen van een bank.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei woensdag voorafgaand aan overleg in Brussel dat de bankenunie dit garandeert. Hij denkt dat de EU woensdag de laatste "bouwblokken'' van de bankenunie op zijn plaats gaat leggen. De EU-ministers van Financiën moeten het nog eens gaan worden over een saneringsfonds en autoriteit bij de ontmanteling of redding van banken.

"Ik denk dat de bankenunie helpt bij het gezonder maken van de sector'', aldus Dijsselbloem. "De risico's die wij als Nederland in het verleden liepen voor onze economie, die moeten we dan niet meer hebben.''

Rekening weghouden bij belastingbetaler
Europa heeft al geregeld dat de grote Europese banken onder toezicht komen te staan. Bovendien moeten banken hun kapitaal verhogen zodat zij beter problemen kunnen opvangen. Daarnaast zijn er regels dat als een bank toch problemen heeft, dat de beleggers van die bank moeten bijdragen aan de redding. In het uiterste geval kan de bank een beroep doen op een door de sector gevuld fonds. "Door al door deze beschermingslagen houden we de rekening echt weg bij de belastingbetaler'', aldus Dijsselbloem.

Het gezamenlijk saneringsfonds dat er gaat komen moet door de Europese banken gevuld worden. Het zal dus in de toekomst kunnen voorkomen dat de ontmanteling van een Spaanse bank betaald kan worden met Nederlands geld.

Dijsselbloem heeft hier geen probleem mee. "Andersom geldt dit ook'', benadrukte Dijsselbloem. Hij zei dit liever te hebben dan dat hij als minister van Financiën Nederlandse banken moet redden, zoals in het verleden is gebeurd.

Gerelateerde artikelen