Beurs15 apr '14 11:42

Beurzen geven terrein prijs

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen moesten dinsdag weer wat terrein prijsgeven. De vrees voor een escalatie van de crisis in Oekraïne zorgde voor nervositeit onder beleggers. Ook werd gewacht op de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse bedrijven.

"Er zit weinig lijn in de beurzen. We openden een beetje hoger en gaan nu weer omlaag. Beleggers blijven voorzichtig door alles wat er gebeurt in Oekraïne. De gespannen situatie in het land zorgt voor onrust op de markten en de verdere ontwikkelingen van het conflict zullen de handel naar verwachting blijven domineren“, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

AEX 0,5 procent lager
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 393,43 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 641,46 punten. De hoofdindices in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,5 en 0,6 procent.

De DAX in Frankfurt daalde 1,1 procent. Onderzoeksbureau ZEW maakte bekend dat het beleggersvertrouwen in Duitsland in april voor de vierde maand op rij is gedaald. Beleggers zijn vooral bezorgd over de economische gevolgen van de onrustige situatie in Oekraïne.

Grootste daler in de AEX was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 1,8 procent. Digitaal beveiligingsbedrijf Gemalto was de sterkste stijger met een winst van 0,8 procent. In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een min van 2,9 procent. Grootste stijger was uitzender USG People met een plus van bijna 6 procent, nadat was gebleken dat het aantal uitzenduren in Nederland vorige maand met 3 procent is gestegen.

Winst L'Oréal
In Parijs steeg L'Oréal 2 procent. De Franse cosmeticaproducent heeft naar eigen zeggen een bemoedigend eerste kwartaal achter de rug. Het bedrijf is met name te spreken over de ontwikkelingen in Europa. In de zuidelijke landen was voor het eerst in 6 jaar tijd weer sprake van groei en ook in Duitsland gingen de zaken goed.

Nestlé daalde in Zürich 0,1 procent. De omzet van het Zwitserse voedingsmiddelenconcern is in het eerste kwartaal van dit jaar in het laagste tempo gegroeid sinds 2009. Prijsdruk in Europa was de grote boosdoener.

Euro noteerde 1,3797 dollar
De euro was 1,3797 dollar waard, tegen 1,3822 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 103,21 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 108,80 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen