Beurs14 apr '14 22:30Aangepast op 15 apr '14 07:42

Duidelijk herstel Wall Street ondanks dip

Auteur: ANP Nieuws

De effectenbeurzen op Wall Street zijn maandag uiteindelijk met een duidelijk herstel aan de nieuwe handelsweek begonnen, ondanks een flinke dip in het laatste handelsuur.

Vorige week gingen aandelen nog in de uitverkoop, vooral in de technologiesector.

De Dow-Jonesindex met daarin de 30 grootste Amerikaanse beursfondsen eindigde 0,9 procent in de plus op 16.173,24 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,8 procent tot 1830,61 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent en sloot op 4022,69 punten.

Beleggers lieten zich vooral leiden door sterke cijfers over de winkelverkoop in maart. De detailhandel in de Verenigde Staten kende vorige maand de sterkste omzetgroei sinds september 2012. De verkopen namen met 1,1 procent toe, meer dan economen hadden voorspeld. Amerikanen kochten vooral meer auto's, kleding en tuinartikelen.

Creditcardmaatschappijen
De twee creditcardmaatschappijen in de Dow profiteerden van de toegenomen kooplust bij Amerikanen, maar ook van een positief analistenrapport over hun branche. Visa was met een winst van 2,2 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. American Express kreeg er 1,1 procent bij.

Fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems, sportkledingmaker Nike en chipproducent Intel waren eveneens gewild met koerswinsten van 1,5 procent of meer. Farmacieconcern Merck stond met een verlies van 0,6 procent onderaan de Dow, samen met de bank JPMorgan Chase die eveneens 0,6 procent minder waard werd.

Citigroup boekte in het afgelopen kwartaal iets meer winst dan een jaar eerder, terwijl de baten een fractie daalden. De winststijging was onder meer te danken aan het vrijvallen van eerder genomen voorzieningen voor verliezen op leningen. De cijfers waren beter dan verwacht. Het aandeel won 3,5 procent.

Google
Google steeg 0,4 procent nadat The Wall Street Journal had gemeld dat het internetbedrijf dronemaker Titan Aerospace koopt voor een niet nader genoemd bedrag. Facebook, dat ook met belangstelling naar dat bedrijf had gekeken, won 0,6 procent.

De euro stond op 1,3820 dollar, nagenoeg onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese handel eerder op de dag. Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 103,56 dollar op. Brentolie steeg 1,5 procent in prijs en kostte 108,95 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen